VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meest geshorte aandeel op het Damrak verhoogt winstdoelstelling

Het gaat Gemalto voor de wind. Het bedrijf verhoogt zijn winstdoel voor 2017 en de beurskoers heeft een nieuw recordniveau bereikt. Shortsellers hebben hun stellingen betrokken.

Gemalto laat weten dat het mikt op 700 miljoen euro aangepaste winst in 2017, tegen 305 miljoen euro in 2012. Dit voorjaar ging het bedrijf nog uit van 600 miljoen euro.

Het bedrijf dat zich richt op digitale veiligheid is echter sterk overtuigd van zijn concurrentiepositie en ziet veel kansen voor groei.

In de woorden van topman Olivier Piou: "De afgelopen jaren hebben we belangrijke investeringen gedaan en hebben onze teams unieke ervaring opgedaan op gebieden waar grote kansen liggen. Dit geeft Gemalto duidelijk een voorsprong op de concurrentie."

Turnaround
Het is goed om te weten waar Gemalto vandaan komt. Het bedrijf is in 2006 ontstaan uit een fusie van de bedrijven Axalto en GemPlus. Deze ondernemingen waren actief op de markten voor chipkaarten voor mobiele telefoons en bankpassen. Dat was dit een activiteit die flink onder druk stond.

Onder Piou is een broodnodige transformatie ingezet waarvan de afgelopen jaren de vruchten worden geplukt. Sinds 2009 is de omzet met 40 procent gestegen en de winst zelfs met 65 procent.

De omzetgroei kwam wel na enkele jaren van dalingen. In 2006 deed Gemalto nog 1,7 miljard euro omzet. Dat was in 2009 minder dan 1,6 miljard euro.

Shorten
Na een decennium kwakkelen lijkt het bedrijf nu de heilige graal gevonden te hebben in de digitale veiligheid. De vraag is wel of het behaalde en nog te behalen succes inmiddels niet in de koers is verwerkt.

Op het huidige koersniveau noteert Gemalto ruim 28 keer de winst over 2012. Uitgaande van de winstverwachting voor 2017 noteert het aandeel ruim 12 keer de winst.

Die hoge waardering lijkt de aandacht van shortsellers getrokken te hebben. Bij geen enkel ander fonds op het Damrak wordt momenteel zoveel gespeculeerd op een koersdaling als bij Gemalto.

Ronkende namen
Het zijn niet de minste die weinig fiducie hebben in de winstgroei van het concern. De grootste short posities zijn in handen van onder andere Maverick Capital, BlueRidge en Lone Pine Capital, allen hedgefondsen van managers die ooit opgeleid zijn door de Amerikaanse superbelegger Julian Robertson van Tiger Global Management.

Ook de vermaarde hedgefondsmanager Jim Chanos (Kynikos Associates) zit short in het aandeel.

De grootbanken zijn dan weer positief over de groeiplannen van Gemalto. Goldman Sachs geeft aan dat de vooruitzichten realistisch zijn en hanteert een koopadvies met een 12-maands koersdoel van maar liefs 125 euro.

Deutsche Bank geeft aan dat Gemalto een sterk groei potentieel heeft op verschillende gebieden en gelooft dat de markt de afhankelijkheid van mobiele betaalsystemen overschat.

Op basis van de waardering van 20 keer de winst voor 2014 vindt Deutsche de koers van het aandeel dan ook redelijk en hanteert een koopadvies. Naast Goldman en Deutsche lieten ook Credit Suisse en Natixis zich positief uit over het aandeel.

Het is aan Gemalto om op termijn de winnaars en verliezers aan te wijzen.

Voorlopig zijn beleggers niet onder de indruk. Na publicatie van de nieuwe doelstellingen ging er 1,5 procent van de koers af.




Gerelateerde artikelen