VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf-concern maakt vaart met herpositionering

Onder leiding van interim-ceo Van Steijn probeert Telegraaf Media Groep in rap tempo focus aan te brengen en opgelopen achterstanden in te halen. Verkoop van het 6%-belang in het Duitse mediabedrijf ProSiebenSt.1 is een volgende stap.

Mede onder druk van grootaandeelhouders is TMG druk bezig de waarde in het concern te ontsluiten.

Diezelfde aandeelhouders hebben de afgelopen jaren door slecht management de koers van het aandeel fors zien dalen.

Met het ontslag van Herman van Campenhout begin april werd helder dat de grootaandeelhouders het genoeg vonden en hun invloed lieten gelden.

Interim-ceo Cees van Steijn lijkt ontvankelijker voor de wensen van de grootaandeelhouders en stoomt het nieuwe TMG klaar voor zijn opvolger.

Verkoop belang ProSiebenSat.1
De nu gerealiseerde verkoop van het aandelenbelang in ProSiebenSat.1 is geen verrassing.

TMG heeft de stukken sinds 2008 in bezit als uitvloeisel van de verkoop van SBS Bradcasting aan ProSiebenSat.1 waar TMG een belang van 20 procent in had.

Nadat TMG in april 2011 het door de Duitsers weer in de etalage gezette SBS Nederland aan zich voorbij lieten gaan, werd het belang als niet-kern beschouwd.

Verkoop kwam in zicht doordat medio juli van dit jaar de stukken een beursnotering kregen en de verhandelbaarheid ineens flink toenam.

De verkoopbeslissing is mogelijke nog versneld doordat deze week ook de private equity partijen KKR en Permira een 11 procentbelang in ProSiebenSat.1 buiten de beurs om verkochten. Na deze deal houden KKR/Permira nog altijd 33 procent in het Duitse bedrijf.

Groot bedrag
Het verkoopmoment had slechter gekund. Bezien over de laatste twaalf maanden is de koers van het aandeel ProSieben Sat.1 met liefst 54 procent gestegen.

Daarbij is deze zomer nog een superdividend van 5,63 euro per aandeel uitgekeerd, wat het totaalrendement brengt op 82 procent. Dat superdividend leverde TMG al netto 62 miljoen euro op.

Hoewel TMG wat heeft toegegeven op de beurskoers - de stukken zijn verkocht tegen een prijs van 30 euro tegen een laatste slotkoers van 31,10 euro - is er dus allerminst reden tot klagen.

De opbrengst van 391 miljoen euro ligt ruim boven de boekwaarde van 230,8 miljoen euro. Omgeslagen per uitstaand aandeel TMG spreken we over een totaal bedrag van 8,42 euro, 65 procent van de beurswaarde voorafgaand aan het verkoopbericht.

Hierbij zij wel gezegd dat de beurskoers van TMG het afgelopen jaar vrijwel één op één opliep met de waarde van het Duitse bezit.

Hoe te besteden?
Wat TMG met de opbrengst gaat doen heeft het nog niet bekendgemaakt. Maar het is aannemelijk dat er een deel zal worden teruggesluisd naar de aandeelhouders.

Verder zullen er schulden worden afgelost en zal er geïnvesteerd worden in de kernactiviteiten, de kranten, radio en internet.

Intussen staat ook nog het puzzelboekjesbedrijf Keesing Media Group in de etalage. Dat zal wellicht wat lastiger te slijten zijn. De door analisten geschatte verkoopopbrengst varieert van 80 miljoen tot 123 miljoen euro.

Terug naar de kern
Desinvesteringen zijn mooi en stelt TMG in staat de aandeelhouders veel geld terug te storten. Nu komt het er op aan de kern van het bedrijf weer beter te laten draaien.

Geen gemakkelijke opgave met de aanhoudend grote druk op advertenties en oplages.




Gerelateerde artikelen