VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belgische verzekeringsmarkt krimpt harder dan Delta Lloyd groeit

Delta Lloyd roept al jaren dat het wil uitbreiden in België. De verzekeraar gaat daarbij heel voorzichtig te werk. Ondertussen smelt de markt voor de ogen van verzekeraar weg.

Delta Lloyd maakte vrijdag bekend ZA Verzekeringen over te nemen. Het gaat om een kleine speler die zich vooral richt op overlijdensrisicoverzekeringen.

Het bedrijf heeft 75 medewerkers en 50 miljoen euro per jaar aan premie-inkomsten. Ter vergelijking: de premie-inkomsten van Delta Lloyd waren in het eerste halfjaar bijna 2,4 miljard euro.

Een zeer kleine overname dus, die past in de lijn van de afgelopen jaren. Ondanks de meermalen duidelijk uitgesproken ambitie om te groeien in België is Delta Lloyd tot nu toe zeer voorzichtig te werk gegaan.

Dat is ook te zien in de ontwikkeling van de marktpositie. In 2007 had Delta Lloyd 3,5 procent van de markt voor levensverzekeringen. Volgens de Belgische branchevereniging Assuralia was dit in 2011 toegenomen tot 4,3 procent.

Krimp
Geen wereldschokkende verschuiving. En al helemaal nietomdat het hier gaat om een sterk krimpende markt gaat. Voor de financiële crisis was de Belgische markt nog bijna 22 miljard euro aan brutopremies groot. In 2011 was dit afgenomen tot 18,5 miljard euro.

Deze trend heeft sindsdien doorgezet. Zo ver dat in de Belgische media in augustus de conclusie werd getrokken dat het publiek zijn interesse in levensverzekeringen heeft verloren.

Daarbij werd AG Insurance aangehaald. Deze marktleider registreerde het eerste halfjaar een daling van 20 procent in zijn verkopen. Delta Lloyd zelf liet weten een daling van 11 procent te zien.

De stagnatie op de markt wordt grotendeels veroorzaakt door een belastingmaatregel. In 2006 is een belasting ingevoerd op premiestortingen. Deze is vorig jaar verhoogd.

Groter
Daarnaast zijn consumenten terughoudend door de lage rentestanden. De rendementen die verzekeraars in het vooruitzicht kunnen stellen zijn onaantrekkelijk. De lage rente wordt veroorzaakt door centrale banken en hun stimuleringsmaatregelen.

In 2010 zei Delta Lloyd bij monde van financieel topman Emiel Roozen dat het zich op België richt voor groei. Als het concern echter tegen de krimp in de markt op wil groeien zal het grotere stappen moeten zetten dan de overname van een bedrijf met enkele tientallen werknemers. Het lijkt er niet op dat Delta Lloyd dat van plan is.




Gerelateerde artikelen