VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM geeft warrige winstwaarschuwing

Een winstwaarschuwing zit bijna altijd weggestopt onderin een persbericht. Zo ook bij DSM donderdag. Het concern maakte het echter extra bont door een warrig verhaal op te hangen over de reden voor de verlaging.

In een update voor analisten en investeerders meldde DSM dat het verwacht dat de bedrijfswinst (EBITDA) dit jaar net onder de 1,35 miljard euro uit zal komen.

Eerder was het doel voor dit jaar 1,40 miljard euro.
Dat is geen enorme bijstelling, maar toch wel een negatieve verrassing. Vooral omdat de 1,4 miljard euro amper twee maanden geleden nog stond als een huis. “Outlook unchanged”, stond begin augustus boven de halfjaarcijfers.

Veranderd?
Wat is er sindsdien veranderd? Het zit ‘m in ieder geval niet in de economische omstandigheden. De passage over de economie in Europa (zwak), Azie (goed) en de VS (gematigd herstel) heeft DSM geknipt en geplakt uit het bericht van augustus.

Het bedrijf gooide het donderdag op de crisisheffing in Nederland en ongunstige wisselkoersen. Maar beide ontwikkelingen zijn niet nieuw.

De crisisheffing is dit jaar ingevoerd. Deze werkgeversheffing van 16 procent over een salaris boven de 150.000 euro zou eenmalig zijn, maar wordt verlengd.

Die verlenging is officieel sinds Prinsjesdag bekend, maar hing al een tijdje in de lucht. Niet echt een verrassing dus. Bovendien gaat het voor DSM maar om een bedrag van 7 tot 8 miljoen euro. Ook is onduidelijk waarom DSM deze kosten dit jaar zou nemen? De aanslag komt immers pas in 2014.

Dan de valuta-effecten. Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb noemde als voorbeeld de daling van de Indiase rupee. De rupee heeft inderdaad een flinke val gemaakt, net als veel andere valuta van opkomende landen.

Dit is een gevolg van de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat wordt begonnen met het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Hierdoor is de kapitaalstroom naar opkomende landen opgedroogd met wisselkoersdalingen tot gevolg.

Impact
Dit verhaal speelt echter al de hele zomer. Dat is bijvoorbeeld te zien in de koers van de rupee. Die is in juni en juli gestaag gedaald. In de tweede helft van augustus kreeg de munt nog een tik omlaag, maar de laatste weken is er juist weer wat herstel geweest.

Nou is het ook de vraag of India, dat in 2012 slechts 2 procent van de jaaromzet leverde zo’n grote impact kan hebben op de winst onder aan de streep.

Schrik en chagrijn
Beleggers houden niet van verrassingen. Donderdag ging er dan ook bijna 7 procent van de koers van DSM af.
Waar beleggers nog minder van houden is onduidelijkheid.

DSM heeft met het verhaal over de crisisheffing en de rupee niet echt een heldere uitleg gegeven waarom de bijstelling nu opeens nodig was. Al met al een warrige winstwaarschuwing uit Heerlen.

LEES MEER:

6 augustus 2013

2 mei 2013

20 februari 2013

6 november 2012

7 augustus 2012

14 september 2012

8 mei 2012

3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen