VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De man die van ING noodgedwongen een bank maakte

30 september is de laatste werkdag van Jan Hommen (70 jaar) als hoogste baas van bankverzekeraar ING. Een niet-bankier die de geschiedenis ingaat als de redder van het grootste financiële bedrijf van Nederland.

In januari 2009 volgde Hommen de Belg Michel Tilmant op, wiens positie eigenlijk al een paar maanden eerder onhoudbaar was geworden omdat ING aan een staatsinfuus van 10 miljard euro moest.

De voormalig CFO van Alcoa en Philips Jan Hommen, PSV-fan in hart en nieren, trok naar Amsterdam, zette een Bloomberg-terminal op zijn bureau en ging aan de slag. Hij hoefde geen salaris, daar zouden ze het later wel over hebben.

Lof
Vorige week was de afscheidsreceptie en werd Hommen lof toegezongen door onder meer opperbankier Klaas Knot van DNB. Knot zei dat Hommen een bank achterlaat die er een stuk gezonder voor staat dan bij zijn aantreden.

Dat deed hij door de bank en de verzekeraar van elkaar los te koppelen en voor meer dan 20 miljard euro aan bedrijfsonderdelen te verkopen. Niet helemaal vrijwillig, want de inkrimping en opsplitsing was van hogerhand opgelegd.

Het bankverzekeringsmodel was met het uitbreken van de kredietcrisis definitief failliet. De ‘double leverage' die daarbij mogelijk was werd ooit als voordeel gezien omdat banken en verzekeraars verschillende risico's zouden lopen.

Bank
Hommen nam al snel de beslissing dat ING als bank door moest. Alle verzekeringsbedrijven werden in de etalage gezet, hoewel de grotere er nog lang niet zonder kapitaalversterking zomaar uitgesneden konden worden.

Veel kleinere deelnemingen en dochterbedrijven werden verkocht, het Amerikaanse verzekeringsbedrijf is inmiddels weer in de VS beursgenoteerd en wordt in stappen verkocht.

Het aantal werknemers van de groep daalde al van 116.000 eind 2008 naar 82.000 nu en die daling zal de komende jaren doorzetten. Het sluitstuk van de opsplitsingsoperatie moet de beursgang van het Europese verzekeringsbedrijf worden. ING is dan een Europese bank.

Bewuste keuze
Jan Hommen is niet iemand die kiest voor de weg van de minste weerstand: hij had ook kunnen proberen door te gaan met de binnen ING dominante verzekeringsbedrijven.

Als verzekeraar heb je op de lange duur vermoedelijk minder last van de bemoeizucht van overheden en ben je minder de gebeten hond dan als bankier. Bankier is tegenwoordig een scheldwoord.

Hommen kon echter niet anders en dat zag hij snel. Zeker in de eerste jaren was er voor bankbedrijven geen enkele belangstelling bij investeerders en beleggers. Er werd nauwelijks waarde aan toegekend. Vrijwel alle grote banken waren zonder overheidssteun technisch failliet en op dit moment is die situatie nog maar mondjesmaat verbeterd.

ING heeft nu het grootste deel van de staatssteun terugbetaald. Planning is dat het laatste stukje in mei 2015 wordt afgelost. De beurswaarde van ING Groep was toen Hommen begon zo'n 15 miljard euro. Nu is ING fors afgeslankt maar wel ruim twee keer zoveel waard. Beleggers in het aandeel ING mogen Jan Hommen daar dankbaar voor zijn.




Gerelateerde artikelen