VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd lijkt vooral bezig met balansversterking

Delta Lloyd zet zijn Belgische bankactiviteiten in de etalage. Deze stap komt al net zo onverwacht als de kleine emissie eind vorige maand. Grote gemene deler lijkt balansversterking om dividend te kunnen blijven betalen.

Delta Lloyd wil af van zijn Belgische banktak, een activiteit die schaalgrootte mist en grote concurrentie ondervindt.

Op zich geen onlogische stap. De focus in België ligt op levens- en pensioenverzekeringen.

Enkele weken geleden kocht Delta Lloyd het nog de Antwerpse verzekeraar ZA Verzekeringen. Het betrof hier een bijzonder kleine overname.

Onderdeel van een mogelijke verkoop van België Bank zal ook zijn dat het distributiekanaal van de bank het verzekerings- en pensioenbedrijf zal blijven voeden.

Opmerkelijk was wel dat Delta Lloyd ter financiering van de overname van ZA Verzekeringen onverwacht 4 miljoen aandelen emitteerde, gelijk aan 2,1 procent van het geplaatste aandelenkapitaal.

Bij de verkoop van België Bank zegt Delta Lloyd dat het de verkoopopbrengst wil gebruiken om in strategische activiteiten te investeren.

Deze acties wekken de indruk dat Delta Lloyd niet zo zeker is over zijn solvabiliteitspositie en de in het verlengde hiervan liggende mogelijkheid dividend te kunnen blijven uitkeren.

Balanspositie
Bij de publicatie van de halfjaarcijfers begin augustus werd pijnlijk duidelijk dat de balanspositie van Delta Lloyd een behoorlijke tik had gekregen.

Matige operationele resultaten en zwakke beleggingsprestaties zorgden voor een netto halfjaarverlies van 103 miljoen euro.

Van nog grotere negatieve invloed op de solvabiliteit was het wegvallen van het relatief hoge renteland Frankrijk uit de zogeheten , die Delta Lloyd gebruikt om zijn verplichtingen contant te maken.

Dit na de cijferpublicatie gebeurde feit zou een tik van 15 basispunten geven aan de IGD solvabiliteit die daardoor zou uitkomen op 171 procent, tegen nog 193 procent eind eerste kwartaal.

Delta Lloyd hanteert een bandbreedte voor de solvabiliteit van 160-175 procent voor het al dan niet uitkeren van dividend. Overleg met De Nederlandse Bank over een alternatief voor de ECB AAA curve .

Delta Lloyd heeft aldoor vol gehouden dat de solvabiliteit geen probleem is. Vooral het feit dat de beleggingsresultaten weer beduidend hoger liggen dan de disconteringsvoet zou voor een automatische balansversterking moeten zorgen.

Blijkbaar zit de financiële jas bij de Amsterdamse bankverzekeraar toch niet zo ruim.

De recente daling van de marktrente als gevolg van de door de Amerikaanse Fed uitgestelde ‘tapering' heeft volgens het bedrijf vanwege de hedgepositie wel een positief effect op de solvabiliteit. Hoe de operationele resultaten over het derde kwartaal zijn zal binnenkort moeten blijken.

Solvabiliteit omhoog
Eigen vermogen geïnvesteerd in de bankactiviteiten is niet opgenomen in de solvabiliteitspositie, waardoor het vrijkomende kapitaal voor een behoorlijke versterking van deze ratio kan zorgen.

De Belgische bankactiviteiten hebben een boekwaarde van circa 300 miljoen euro. Analisten rekenen op een verkoopopbrengst van circa 200 miljoen euro, wat de solvabiliteit met circa 11 basispunten kan opkrikken tot 182 procent.

Lucht voor aandeelhouder
Daarmee krijgt Delta Lloyd lucht en bovenal de aandeelhouder die zicht houdt op een hoog dividend.
Handhaving van het dividend op mogelijk totaal 1,06 euro per aandeel dit jaar, zou goed zijn voor een dividendrendement van 6,8 procent.

Buitensporig hoog, ruim drie keer het niveau van de disconteringsvoet die Delta Lloyd hanteert. Irrationeel, maar blijkbaar wil Delta Lloyd de beurskoers niet schaden.




Gerelateerde artikelen