VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 oktober 2013

Beter Bed nu ook geraakt door lagere Duitse verkopen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Dat Beter Bed het moeilijk heeft is bekend. Duitsland hield het bedrijf lange tijd op de been, maar nu lijkt ook de Duitse consument het vertrouwen kwijt.

Consumenten houden de hand op de knip en van licht in de duisternis is voor Beter Bed nog altijd geen sprake.

Integendeel, de resultaten zijn flink verder onder druk gekomen.

Het zit allemaal niet mee. De slechte huizenmarkt in met name Nederland drukt de belangstelling voor een nieuwe slaapkamerinrichting en vorig jaar moest Beter Bed stevig moeten afboeken op de activiteiten in Spanje.

Inclusief deze afwaardering en eenmalige lasten halveerde de nettowinst over 2012. Onderliggend was sprake van een winstdaling van 21 procent tot 22,1 miljoen euro. Dit jaar wordt het allemaal nog een stuk minder.

De halfjaarwinst dit jaar lag al dik 40 procent onder het niveau van 2012. Beter Bed had enig herstel verwacht in het derde kwartaal, maar laat nu weten dat ook in deze periode een winstval (bedrijfsresultaat, ebit) van ruim 40 procent wordt voorzien.

Duitsland boosdoener
Beter Bed is in Duitsland actief met de formule Matratzen Concord waarmee het ongeveer de helft van de concernomzet binnenhaalt. Na goede prestaties de afgelopen jaren is er dit jaar sprake van krimp.

Het jaar begon al mager door het langdurige winterweer, waardoor ook de Duitser wat langer op zijn oude matras bleef liggen. Het tweede kwartaal bracht echter weinig herstel.

Slechter dan verwachte Duitse verkopen in de maand september noopt Beter Bed terug te komen op zijn winstprognose voor het derde kwartaal.

Winstalarm
Rekende de slaapkamerdetaillist eind augustus nog op een ‘sterke' (20-30 procent) daling van het bedrijfsresultaat (ebit), nu spreekt het over een afname van ruim 40 procent.

Het bedrijf uit Uden lijkt behoorlijk verrast door de aanhoudende zwakte bij onze oosterburen. Het was dus niet alleen de sneeuwval die de consument thuis hield. Of was het nu het warme zomerweer?

Beter Bed durft het niet meer op het weer te gooien en spreekt over lagere bezoekersaantallen die de lage koopbereidheid in van de Duitse consument weerspiegelen.

Dat Beter Bed zich heeft verslikt blijkt wellicht ook uit het feit dat het in de eerste jaarhelft het meeste filialen in Duitsland heeft geopend.

Het bedrijf laat ook nog eens weten geen verbetering waar te nemen en dat belooft weinig goeds voor het traditioneel belangrijke vierde kwartaal.

Jaarwinst en dividend
In het derde kwartaal van dit jaar zal het bedrijfsresultaat mogelijk blijven steken op circa 3,5 miljoen euro (derde kwartaal vorig jaar 6,3 miljoen euro), wat het onderliggende cijfer over de eerste negen maanden brengt op een kleine 13 miljoen euro, een daling van een derde.

Het laatste kwartaal van 2012 genereerde nog een onderliggende ebit van 10,6 miljoen euro. Stel dat daar dit jaar ook een derde van af gaat dan komt het ebit-jaarcijfer uit op circa 20 miljoen euro, bijna een halvering ten opzichte van 2011.

De genormaliseerd nettowinst zal dan naar verwachting dit jaar ongeveer met 30 procent dalen tot circa 15,5 miljoen euro, gelijk aan 71 cent per aandeel (2012: 1,02 euro).

Beter Bed keerde vorig jaar een totaaldividend uit van 47 cent, waarvan al 35 cent werd betaald na de derdekwartaalcijfers. Over 2011 werd nog 1,10 euro uitgekeerd.

Goede kans dat beleggers dit jaar weer een stevig lager dividend tegemoet kunnen zien, te beginnen bij de interim-uitkering.

Ondanks alle ellende staat de beurskoers dit jaar circa 18 procent in de plus. Zitten beleggers te slapen of spelen ze slim in op een krachtig herstel?


Gerelateerde artikelen

Onrust en omzetkrimp in groeimarkten Beter Bed
Lagere kostenbasis helpt Beter Bed niet meer
22-08-2014

Slaapkamerdetaillist Beter Bed ziet de orderinstroom weer stijgen, maar dan…

Lees verder

Visie op Europa bepaalt keuze van beleggers voor Beter Bed of Acomo
31-08-2013

Bedrijven die veel omzet halen buiten Europa hebben momenteel een voorspron…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}