VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers schroeven waardering Aalberts Industries op

Aalberts bleef in crisistijd vasthouden aan zijn vertrouwde strategie. Dat lijkt een goed uitgangspunt voor als het herstel intreedt. Beleggers belonen de standvastigheid van het industrieel concern.

Aalberts Industries levert producten en technologieën aan een brede groep industriële afnemers en is daarmee een aardige barometer voor de economie.

Het bedrijf weet door een hoogwaardige portfolio en goed geleide organisatie, door oprichter Jan Aalberts en de laatste tweeënhalf jaar door Wim Pelsma, het al jaren beter te doen dan de markt.

Positieve toon
De toonzetting van voelt al weer wat positiever dan drie maanden geleden.

Zonder concrete cijfers te noemen laat het bedrijf uit Langbroek weten dat orders, omzet en resultaat in het derde kwartaal autonoom zijn gestegen vergeleken met een jaar terug.

Nu was het derde kwartaal 2012 relatief zwak, maar dat neemt niet weg dat na de winstdaling van 7 procent over de eerste jaarhelft grotendeel kan worden weggepoetst.

Breed herstel

De autonome groei waar Aalberts over spreekt heeft zich voltrokken in beide segmenten, Industrial Services en de verscheidene Flow Control activiteiten.

De Europese bouw heeft voor Aalberts nog geen herstel opgeleverd in vergelijking met de eerste jaarhelft. De Amerikaanse bouwmarkten zitten daarentegen nog wel altijd in de lift.

Bij Industrial Services bleef de vraag vanuit de Duitse automobielmarkt, de machinebouw en turbine &vliegtuigindustrie op een goed niveau.

De halfgeleidermarkt, afnemer is onder meer ASML, liet verder herstel zien. Ook iets beter ging het bij de Franse auto-industrie en de metalektromarkten.

Bij Flow Control Industrial/olie & gas, producten en processen voor vloeistof- en gastransport bleef het beeld gemengd.

Na een trage start verliepen in Noord-Amerika de zaken in de diverse district energiemarkten en bij bier- en softdrinkindustrie goed, terwijl in Rusland nog altijd vertragingen zijn bij gasprojecten.

Alsnog nieuw record?
Aalberts blijft bij de uitspraak dat omzet en bedrijfsresultaat (ebita) zullen stijgen en de winst per aandeel in lijn zal liggen met de 1,40 euro van 2012.

Bij de halfjaarcijfers was er sprake van een krimp van 5 cent tot 0,67 per aandeel.

Voor een gelijke prestatie aan vorig jaar zal het tweede halfjaar een winst per aandeel moeten opleveren van 0,73 euro, wat ruim 7 procent meer is dan in 2012. Dat zou op zich al een hele prestatie zijn.

Mogelijk dat Aalberts er nog een centje bovenop kan doen, maar eigenlijk is dat allemaal minder interessant.

Hogere waardering aandeel
Wat betreft productinnovatie, marketingkracht en efficiency heeft Aalberts goede papieren om sterk te profiteren van een verder herstel van de verschillende afzetmarkten.

In de afgelopen twaalf maanden in het aandeel met 54 procent gestegen, waarmee ongeveer 13 keer de verwachte winst voor 2014 wordt betaald.

Dat is historisch hoog. De laatste vijf jaar betaalden beleggers ongeveer 10 keer de verwachte winst voor het komende jaar. Alleen in 2006 en 2007 de pre-crisisjaren werd een dergelijke multiple van 13 betaald.

De versterkte posities van Aalberts in de verschillende markten vertaalt zich dus in een hogere waardering van
het eigen aandeel.



Gerelateerde artikelen