VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een jaar geleden verwachtte Aalberts niet dat het bedrijf veel last zou hebben van de terugval in de industrie en dan vooral de auto-industrie. Nu blijkt dat het industrieel concern zich toch niet aan de malaise heeft weten te onttrekken.

Vorig jaar, bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018, was er bij Aalberts geen gebrek aan zelfvertrouwen, schreven wij op deze website. Verschillende sectoren waar het industrieel concern aan leverde draaiden toen niet best, maar het bedrijf had daar weinig last van. De verwachtingen voor 2019 waren dat het “een goed jaar” zou worden.

Nu blijkt de situatie in met name de auto-industrie in 2019 toch tegen te zijn gevallen:
“In de loop van het jaar kregen we te maken met moeilijkere omstandigheden in de auto-industrie en verschillende industriële nichemarkten door onzekerheid, uitstel van orders en inkrimping van voorraden”, liet bestuursvoorzitter Wim Pelsma optekenen bij de publicatie van de jaarcijfers.

Die waren op zichzelf niet slecht. Over heel 2019 nam de omzet met 3 procent toe tot 2,84 miljard euro. Daarbij was de organische omzetgroei 1,1 procent. De nettowinst nam 3 procent af tot 267 miljoen euro, maar het dividend gaat met 7 procent omhoog. Alles bij elkaar geen alarmerende cijfers.

Tweede jaarhelft Aalberts slechter dan eerste jaarhelft
Er was echter wel een verschil tussen de eerste en de tweede jaarhelft. De nettowinst in de tweede helft van het jaar was namelijk ruim 10 procent minder dan in de tweede helft van 2018.

Dat lijkt vooral op het conto te komen van het onderdeel material technology, dat levert aan industriële klanten. Hier kromp de operationele winst (ebita) het laatste halfjaar met ruim 15 procent.

Nog geen zicht op herstel Europese automarkt
De moeilijke marktomstandigheden waarover Pelsma het had, zijn hier dus duidelijk te zien in de resultaten. Dat is wel een tegenvaller, vooral omdat herstel in de Europese automobielindustrie nog niet op gang lijkt te komen en de vooruitzichten eerder zijn verslechterd dan verbeterd.

Na het slechtste jaar in een decennium, was januari ook weer een krimpmaand met 7,5 procent minder nieuwe autoverkopen. Daar zat een effect bij van consumenten die in december al een auto hadden gekocht om belastingverhogingen voor te zijn. De verwachting voor 2020 is hooguit een paar procent groei.

Minder rooskleurig
Daarmee ziet het er allemaal toch wat minder rooskleurig uit voor Aalberts dan hoe het een jaar geleden werd neergezet. Toen zei bestuurslid Oliver Jäger nog dat de stagnatie in de sector aan Aalberts voorbij gaat. “Natuurlijk, sommige markten gingen achteruit door de nieuwe keuringsregels, maar dat is een tijdelijk effect. De Duitse OEM-fabrikanten hadden een goed jaar”, zei hij over 2018.

2019 en dan vooral de tweede jaarhelft, pakte anders uit. De vooruitzichten voor 2020 zijn daarmee ook onzeker. Ook Aalberts kan een herstel van de industriële sector nu goed gebruiken. Het aandeel was donderdag de grootste verliezer in de toch al sterk lagere AEX.
Gerelateerde artikelen