VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reputatie Rabobank op het hakblok, ING en ABN krabbelen op

Bij de Nederlandse grootbanken waren de rollen deze week eens omgedraaid. De door de staat gesteunde ABN Amro en ING kwamen positief over het voetlicht, Rabobank zeer negatief. Waar staan de banken als het stof is neergedaald?

Voor de Rabobank was het een dramatische week.

De kostte topman Piet Moerland de kop, al zeggen sommigen dat zijn aftreden niet meer dan een symbolisch offer is. Of de kosten van het schandaal hoger zullen uitvallen dan de schikking van ruim 700 miljoen is afwachten. De zijn inmiddels in voorbereiding.

De schade aan de reputatie voor de bank die zichzelf zo graag neerzet als anders dan alle andere is in elk geval groot.

Toeval of niet, ING en ABN Amro (banken die afgelopen jaren de volle laag hebben gekregen) hadden beide goed nieuws te meldenover de afwikkeling van de staatssteun die ze in 2008 hebben gekregen.

ING wikkelt af
ING liet weten nog eens 750 miljoen euro aan steun terug te storten aan het ministerie van Financien. Daarnaast betaalt ING 375 miljoen euro aan aflospremie. Daarmee staat nog 1,5 miljard van de in totaal 10 miljard aan ontvangen steun open.

Het concern benadrukte nog eens dat al 2,8 miljard euro aan rente en premie is betaald. Daar komt nog een keer 750 miljoen euro bij. Hierdoor maakte de staat volgens ING op zijn ‘investering' een rendement van circa 12,5 procent op jaarbasis.

Helemaal vrij van staatssteun is ING pas als ook de garanties van de overheid op een miljardenportefeuille van (vooral) beleggingen in Amerikaanse hypotheken, de zogenoemde Alt-A portefeuille, is afgewikkeld.
Dat moment lijkt nabij. De bankverzekeraar heeft overeenstemming bereikt met het ministerie van financiën over beëindiging van deze waarborg, zo liet zij weten.

ABN plant zijn beursgang
Ook ABN werkt aan een terugkeer in private handen. Het ministerie van Financien had vorige maand al besloten dat de bank in principe via een beursgang zal worden verkocht.

Topman Gerrit Zalm dat hij begin 2015 een mooi moment zou vinden om op het Damrak de gong te luiden.

 Zo ontstaat een beeld van de Rabobank die alsnog in de knoei is gekomen, terwijl ING en ABN vijf jaar geleden een deuk opliepen maar nu naar de toekomst kijken.

Maar hoe staan de banken er eigenlijk voor? Een paar cijfers op een rij:

Kernkapitaal
Sinds de crisis en de daarop volgende Basel III overeenkomst is kernkapitaal, oftewel de core tier 1-ratio, de belangrijkste maat voor hoe gezond een bank is. De ratio van ING is door de steunaflossing deze week 0,4 procentpunt gedaald.

Er zitten nog meer aflossingen aan te komen, wat de kapitaalratio laag houdt. Van de drie banken heeft Rabo dus nog steeds de hoogste kernkapitaalratio en is daarmee in ieder geval op papier het sterkst.

 GROOTBANKEN VERGELEKEN
 Kernkapitaal
Groei stroppenpot
Kosten/Inkomsten
Rabobank
 12,7% 1% 64%
ING 10,2% 14% 55%
ABN Amro 11,5% 38% 59%

Groei stroppenpot
Het is lastig ING, ABN en Rabo te vergelijken als het gaat om de hoeveelheid slechte leningen omdat Rabobank op een andere wijze rapporteert dan de andere banken. De voorzieningen in de stroppenpot bleven bij Rabo echter stabiel, terwijl die bij ING en ABN toenamen.

Ondanks veel gehoorde verhalen dat Rabo bij elke flop in het Nederlandse bedrijfsleven betrokken is, lijkt Rabo met de kredietverliezen niet uit de band te lopen.

Kosten
Alle banken brengen de kosten terug. ING is daarmee vooralsnog het verst. De verhouding tussen de kosten en de inkomsten is daar het laagst en bij Rabobank het hoogst. Dit betekent ook dat Rabo de meeste ruimte heeft voor bezuinigingen. Die zijn overigens al aangekondigd.

Hoe ABN en ING ervoor staan blijkt volgende maand, Rabo geeft pas in februari weer een update. Waarschijnlijk is aan het algehele beeld niet zoveel veranderd.

Conclusie
De boerenleenbank had een slechte week, maar is ondertussen nog steeds de enige Nederlandse grootbank die zonder staatssteun de afgelopen jaren is doorgekomen en steekt zeker niet slecht af tegen de twee grote concurrenten.




Gerelateerde artikelen