VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corbion rondt inkoopoperatie af

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. Die inkoopprijs lag helemaal aan de onderkant van de bandbreedte waarin beleggers hun stukken konden aanbieden.

Via een tender offer is voor 145 miljoen euro ingekocht.

Het gaat om een kleine 8,3 miljoen aandelen voor 17,50 euro per stuk. Die inkoopprijs lag helemaal aan de onderkant van de bandbreedte waarin beleggers hun stukken konden aanbieden.

Er waren aanzienlijk meer aandelen aangeboden dan Corbion bereid was terug te kopen. Dat is ook de reden dat het aandeel de laatste dagen onder de bandbreedte is gezakt. Woensdagochtend daalde een aandeel Corbion zelfs even tot 16,62 euro.

In totaal heeft Corbion van de verkoop van de bakkerijdivisie nu 250 miljoen euro teruggesluisd naar aandeelhouders. Eerder werd al voor 55 miljoen aan aandelen teruggekocht en 50 miljoen uitgekeerd in de vorm van een extra dividend.

De bakkerijtak en de oude naam CSM zijn verkocht. Dat bracht 850 miljoen euro op. Het overgrote deel van die opbrengst gaat naar het afbouwen van schulden. Corbion gaat met een aanzienlijk versterkte balans verder als biotechnologiebedrijf.

Ambitie
Corbion heeft ambitieuze groeidoelen. Tot en met 2016 wil het bedrijf een jaarlijkse groei tussen zes en negen procent realiseren. In 2016 moet dat gepaard gaan met een brutowinstmarge (EBITDA) boven de 15 procent.

De grootste afdeling, voedingsingrediënten, zal tussen drie en vijf procent per jaar groeien. De parel van het bedrijf is de biochemietak waar de groei naar verwachting rond 20 procent zal uitkomen. Afbreekbaar plastic is een markt met enorme groeimogelijkheden, meent Corbion.

Er kan verpakkingsmateriaal van worden gemaakt, maar ook medische hulpmiddelen die operatief worden ingebracht en na een tijdje door het lichaam worden afgebroken, zodat een tweede operatie om het materiaal te verwijderen kan worden bespaard.

Nieuwe vondst
Corbion heeft al enkele concrete producten in de pijplijn, zoals Ultrafresh waarmee bakkerijproducten extreem lang houdbaar worden, Aloapur, een middel dat samen met Cargill wordt ontwikkeld en in de bio-industrie een gezonder alternatief kan vormen voor antibiotica.

Daarnaast zijn er nieuwe moleculen ontwikkeld waarmee allerlei bioplastics kunnen worden gemaakt die op termijn een duurzaam alternatief kunnen vormen voor plastics uit aardolie.

In potentie zijn het prachtige producten, maar er moet nog veel worden doorontwikkeld en geïnvesteerd in productiefaciliteiten. In verschillende landen is regelgeving in de maak om het plasticgebruik terug te dringen. Dat kan Corbion in de kaart spelen.

Prooi?
Na de inkoopoperatie staan er nog zo'n 64 miljoen aandelen uit. Daarmee is Corbion op de beurs iets meer dan een miljard euro waard. Met de sterk verlaagde schuldpositie en de nieuwe focus op biochemie en ingrediënten heeft Corbion veel in zich om een aantrekkelijk groeiaandeel worden.

En er zullen regelmatig geruchten de ronde doen dat grotere chemiebedrijven als DSM of BASF het willen overnemen. Voor hen is een miljard namelijk eenvoudig op te hoesten.



Gerelateerde artikelen