VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

"Opluchtingsrally" van ongekende omvang bij Ordina

Het aandeel Ordina is in de week na de publicatie van de derdekwartaalcijfers de helft meer waard geworden. Analisten gebruiken termen als ‘achterblijver' en ‘opluchtingsrally' om de stijging te verklaren.

Ordina, de eens zo gevierde ICT-dienstverlener uit Nieuwegein leek lange tijd op sterven na dood. Deze week is het bedrijf in ieder geval op de beurs aan een tweede leven begonnen.

Door omvangrijke verliezen bij het zogeheten Business Process Outsourcing onderdeel (diensten die bedrijven moesten helpen hele bedrijfsprocessen uit te besteden) en snel verslechterde marktomstandigheden kwam Ordina in 2009 aan de ketting van de banken te liggen.

De in september 2011 aangetreden Stépan Breedveld werkt sindsdien aan een turnaround. Hij deinsde niet terug voor een omvangrijke claimemissie waardoor een verwatering van 82 procent optrad.

Voor het eerst sinds lange tijd was het afgelopen kwartaal weer sprake van autonome groei. Kostenbesparingen tikken door, de balans is flink versterkt en de markt trekt eindelijk ligt aan.

Koersdoelen omhoog

Veel analisten waarderen het herstel bij Ordina en hebben hun koersdoelen fors verhoogd.

Zo gaat het koersdoel bij ING omhoog van 1,25 naar 2,15 euro (advies: kopen). SNS Securities krikt het koersdoel op van 1,20 naar 2,00 euro (advies: houden) . Rabobank spant de kroon. Zij krikken het koersdoel op van 1,10 naar 2,50 (advies: kopen).

De analisten verschillen echter nogal van mening over het winstpotentieel van Ordina de komende jaren.

Zo denkt Theodoor Gilissen (advies: verkopen) dat Ordina in 2014 per aandeel 5 cent wordt verdiend en in 2015 een dubbeltje. ING zit voor 2015 echter op 22 cent en SNS op 18 cent. Dat scheelt nogal een slok op een borrel.

Het is mooi dat de eerste tekenen van marktherstel daar zijn, maar onduidelijk is hoe de markt zich verder zal ontwikkelen en of Ordina zijn mensen rendabel aan het werk kan zetten.

Zo zal de publieke markt - belangrijk voor Orinda- voorlopig moeilijk blijven. Door kostenbesparingen kan de marge nog wel flink omhoog (doel 10 procent) zonder al te veel omzetgroei.

De onzekerheid blijft daarmee groot. Door het omvangrijke aantal uitstaande aandelen door de claimemissie moet verder winstherstel ook met velen gedeeld worden. Alleen maar omhoog kijken is er voor beleggers niet bij. Inmiddels is het aandeel alweer procenten terug gezakt.



Gerelateerde artikelen