VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech komt in maart pas met de details van zijn herstelplan

Dat Imtech meer tijd nodig heeft dan voorzien om de Duitse tak uit het moeras te trekken was al duidelijk. De aankondiging van het bedrijf dat de laatste maanden geen verbetering hebben gebracht en dat er komend voorjaar pas meer informatie komt over een Duits herstelplan wijst erop dat het nog wel even gaat duren.

Bij de aandelenemissie deze zomer zei Imtech ervan uit te gaan dat de resultaten bij de Duitse activiteiten de tweede helft van het jaar zouden verbeteren.

Vorige maand werd duidelijk dat het herstel uitbleef en dat het nodig was om meer in de kosten te snijden.
 
Deze noodzaak is goed te zien in de ontwikkeling van de cijfers de eerste drie kwartalen. Per kwartaal werd een operationeel verlies geleden tussen de 20 en 30 miljoen euro.

De marge is in het derde kwartaal iets verbeterd, maar is nog ver af van de doelstelling van 4 tot 6 procent.
 
Minder personeel 
Imtech reduceert het Duitse personeelsbestand voor het eind van het jaar met 550 man. In 2012 had Imtech per personeelslid gemiddeld 57.000 euro aan kosten. Deze bezuiniging levert op jaarbasis dus een besparing van ruim 30 miljoen euro op.
 
Volgend jaar komen daar 300 man bij. Dat zou dan neerkomen op nog eens 17 miljoen euro op jaarbasis. Met andere besparingen, waaronder het stopzetten van sponsorcontracten, komt Imtech zo een heel eind richting winstherstel.
 
Meer te doen 
Vervolgens zal Imtech in Duitsland ook weer meer omzet moeten gaan binnenhalen.
 
Ook op dat punt heeft de wal het schip alleen nog niet gekeerd. De Duitse orderportefeuille is dit jaar teruggelopen van 2,4 miljard euro in het voorjaar naar circa 2,1 miljard euro eind september.
  
 
Dit geeft aan dat een bredere aanpak nodig is dan alleen kosten besparen. Imtech moet in Duitsland de hele operatie op de schop nemen.
 
Neue Imtech 
Vrijdag kondigde het bedrijf aan dat het dit gaat doen onder de naam ‘Neue Imtech’. De details van het plan worden echter pas in maart volgend jaar geopenbaard. Dit is de sterkste aanwijzing dat winstherstel in Duitsland een kwestie van de lange adem gaat worden.
  
Imtech Duitsland in cijfers: 
Q1 Q2 Q3 
Omzetontwikkeling tov 2012 -12% -30% -2% 
Bedrijfswinst 
-25,5% -29,5% -19,7% 
Winstmarge -10,1% -11,3% -7,30% 
Orderboek (miljoenen euro's) 
2400 
2201 2085 
  



Gerelateerde artikelen