VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groot boekverlies op verkoop illustratief voor Imtech-drama

Imtech moet fors afboeken bij de verkoop van een belang in een Turks bedrijf, dat nog geen twee jaar geleden werd verworven. Het is een nieuw voorbeeld van de waarde vernietigende overnamemachine die Imtech was.

Imtech gaat nu toch over op de verkoop van onderdelen. Na een strategische analyse wordt het 80 procent-belang in het Turkse AE Arma-Elektropanç, kortweg Arma, van de hand gedaan.

De noodlijdende technisch dienstverlener uit Gouda verkoopt het belang terug aan de voormalige eigenaars en management van het bedrijf.

Imtech ontvangt hiervoor een bedrag van 21 miljoen euro, beduidend minder dan de door analisten geschatte 50 miljoen euro die Imtech er een kleine twee jaar geleden voor neertelde.

Arma, naast Turkije actief in landen als Rusland, het Midden-Oosten en Azarbaijan, voegde 78 miljoen euro toe aan de concernomzet van circa 1,5 miljard euro.

Door kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten zakten de resultaten van Arma vorig jaar in de rode cijfers

Arma zorgt uiteindelijk voor een boekverlies van 40 miljoen euro, 80 procent van de aanschafwaarde.

Het gaat hier weliswaar om een non-cash effect, maar het geeft wel aan hoe slecht sommige onderdelen van Imtech er voor staan of hebben gestaan.

Te verwachten zet
Het management van Imtech is druk bezig in de belangrijkste Europese landen orde op zaken te stellen. Arma behoorde al niet echt tot de geografische focus en vergde voor een klein onderdeel te veel managementaandacht.

Uit dat oogpunt valt de stap toe te juichen en kan van een kleine verbetering van het risicoprofiel worden gesproken.
Verkoop van het belang zal overigens in delen plaatsvinden , waarbij wel het grootste gedeelte van de verkoopsom dit jaar zal worden ontvangen.

Werk aan de winkel
Voor Imtech is er nog veel puin te ruimen. Vooral in Duitsland (20 procent van de totale omzet) waar alle ellende begon, wordt in verhoogd tempo gewerkt aan herstel.

Tijdens de publicatie van de jaarcijfers, die gepland staan op 18 maart, zullen eventuele extra afwaarderingen naar voren kunnen komen.

Deze extra afwaarderingen kunnen zich voornamelijk voordoen bij de langer dan normaal uitstaande vorderingen.


Bedragen die al langer dan 180 dagen niet betaald zijn hadden bij de publicatie van de halfjaarcijfers vorig jaar een omvang van 130 miljoen euro, tegen een totale debiteurenpost van 940 miljoen euro.

Herstel van de resultaten in Duitsland laat nog altijd op zich wachten. Er is inmiddels wel flink gesneden in het personeelsbestand en dat zal zich in de toekomst moeten uitbetalen.

Vooralsnog zijn de marges in Duitsland in het laatste kwartaal van vorig jaar alleen maar verder afgenomen.

Koers in herstel

Waar het met de resultaten nog altijd flink te wensen over overlaat, is de beurskoers van Imtech de laatste weken wel in herstel.

De afgelopen maand is het aandeel met bijna 25 procent gestegen van onder de 2 euro tot boven de 2,40.
Het is aan Imtech de koerssprong waar te maken en nieuwe grote tegenvallers te voorkomen.

De schattingen van analisten voor de winstontwikkeling dit jaar en in 2015 lopen door alle onzekerheden sterk uiteen.
KBC rekent voor dit jaar op 9 cent winst per aandeel oplopend tot 19 cent in 2015. SNS zit voor dit jaar op 13 cent.

Komt de raming van KBC uit dan wordt op de huidige koers circa 12 keer de winst voor 2015 betaald, wat weer aan oude vertrouwde tijden doet herinneren.
 



Gerelateerde artikelen