VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na weer een kolossale afboeking meent Imtech dat de gifbeker leeg is

Na bijna een jaar puin ruimen brengt Imtech een nieuwe afboeking naar buiten. Opvallende reactie na deze nieuwe winstwaarschuwing: de koers van het aandeel stijgt.

Als Imtech een onverwachte trading update geeft, houden financiële markten hun adem in. Afgelopen tijd bleken dergelijke mededelingen regelrechte onheilstijdingen.

Het concern liep ongeveer een jaar geleden tegen grootschalige fraude in Duitsland en Polen aan.

Imtech werd na honderden miljoenen afschrijvingen gered door een claimemissie van 500 miljoen euro, maar het concern bleef met nieuwe problemen naar buiten komen.

Maandag probeert topman Gerard van de Aast de nare Duitse erfenis definitief van zich af te schudden door een extra voorzieningen van tussen de 200 en 230 miljoen euro te nemen.

"We kunnen nu een streep zetten onder het verleden", aldus de topman in een persbijeenkomst.

De afboeking is voornamelijk het gevolg van oude, oninbare rekeningen, de afkoop van contracten en projectverliezen. Het gaat om projecten van voor 2013 die allemaal al zijn afgerond, maar waar onenigheid is over het opgeleverde werk.

De afschrijvingen zijn puur boekhoudkundig wat wil zeggen dat er geen cash uit de onderneming stroomt. Imtech laat zelfs weten dat het goed mogelijk dat zij in sommige gevallen nog tot een vergelijk kunnen komen met ontevreden klanten, waardoor (een deel van) de 200 tot 230 miljoen euro alsnog op de rekening van het bedrijf uit Gouda kan worden bijgeschreven.

Door de afboeking, een boekverlies op de verkochte Turkse activiteiten en gecumuleerde verliezen in de eerste drie kwartalen zal Imtech over 2013 miljoenen euro's verlies maken.

Verrassing
Analisten, die rekenden op afschrijvingen van enkele tientallen miljoen euro's, zijn in negatieve zin verrast door de omvang van de afboeking.

Hoe kan Imtech nu pas naar buiten komen met deze problematiek als het bedrijf al een jaar, met duurbetaalde consultants en advocaten, bezig is met het in kaart brengen van Duitse problemen, zo is de gedachte.

Toch is Imtech maandagochtend koploper op het Damrak. Beleggers lijken fiducie te hebben in de woorden van Imtech's topman Van de Aast en durven weer vooruit te kijken.

Daarbij helpt de volgende zinsnede in de trading update: "de grote meerderheid van deze erfenisproblemen hebben geen directe relatie met de huidige operationele gang van zaken".

Maar de grootste meevaller in het bericht is dat de netto-schuld (schulden minus cash positie) sterk verbeterde van 836 miljoen euro in het derde kwartaal naar 745 miljoen euro ultimo 2013.

Imtech geeft aan dat de schuldvermindering het resultaat is van beter werkkapitaalbeheer, denk bijvoorbeeld aan het afdwingen dat klanten sneller hun rekening betalen.

Het concern laat niet ongenoemd dat Duitsland heeft bijgedragen aan deze verbetering.
Als gevolg van gezondere schuldpositie durft financieel bestuurder Hans Turkensteen het aan mede te delen dat een claimemissie of de verkoop van activiteiten geen onderdeel uitmaakt van het plan om Imtech weer financieel gezond te maken.

In de laatste maanden vreesden beleggers en analisten voor dergelijke maatregelen. Het feit dat nog geen twee weken geleden de zakenbankiers van Goldman Sachs Gouda werden ingevlogen versterkte vermoedens dat er iets stond te gebeuren.


Imtech lijkt deze angst nu gedeeltelijk weg te nemen, al wijzen sceptische analisten er op dat niet uit te sluiten is dat Imtech alsnog activiteiten moet verkopen om de nog immer hoge schuldenlast te reduceren.

Toekomst
Buiten Duitsland lijkt de lucht te klaren voor de technisch dienstverlener. Het concern zag de operationele marges (ebitda) buiten probleemgebied Duitsland verbeteren. Hierbij speelt mee dat de kostenbesparingen effect beginnen te sorteren.

In 2013 schrapte het concern 2300 volledige arbeidsplaatsen, 350 meer dan gedacht. De kostenbesparingen maken mogelijk dat de marge volgend jaar verder kan verbeteren. Ook is er voldoende werk: het orderboek zit met een omvang van ongeveer één keer de omzet vol.

In Duitsland bleven verbeteringen van de marge en omzet uit. Maar Van de Aast is optimistisch: "Ik ben niet ontevreden over hoe het nu in Duitsland gaat". De topman laat weten dat de markt goed is en er winst gemaakt kan worden als Imtech het projectmanagement beter onder de knie heeft.

Voor beleggers die vaker mooi(ere) vergezichten kregen voorgeschoteld is het hopen dat dat deze keer echt alle pijn genomen is.

LEES MEER:

17 januari 2014
 
20 december 2013

7 november 2013

9 oktober 2013

27 augustus 2013

27 augustus 2013

21 augustus 2013




Gerelateerde artikelen