VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grote schoonmaak bij Imtech blijkt opnieuw niet vlekkeloos

Heeft het Imtech-bestuur controle over de eigen onderneming? Dat is de hamvraag van beleggers na een reeks van schandalen. Naar nu blijkt is dat nog niet het geval.

Een grote schoonmaak, een streep zetten onder het verleden en een nieuw begin.

Bezwerende formules in die trant bezigde het bestuur van Imtech om het vertrouwen van banken, werknemers en beleggers terug te krijgen.

Ruim een jaar nadat grootschalige fraudepraktijken bij Imtech aan het licht kwamen blijft slecht nieuws de technisch dienstverlener achtervolgen.

Nadat eerder fraude geconstateerd werd in Duitsland, Polen, Nederland, Turkije en Spanje blijkt het bedrijf nu in .

Directeuren van de Zwitserse tak van ICT-bedrijf Fritz & Macziol zouden zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping van een ambtenaar en oplichting van de overheid. Het ICT-bedrijf, vooral actief in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, werd in 2006 door Imtech overgenomen.

De malversaties zouden volgens De Telegraaf hebben plaats gevonden tussen 2009 en 2011. De Zwitserse justitie onderzoekt momenteel de toedracht. De uitkomsten van dat onderzoek moeten duidelijk maken wat de gevolgen zijn voor Imtech.

Een aantal conclusies is nu al te trekken:

Imtech nog steeds niet ‘in control'
Herhaaldelijk heeft de directie van Imtech verklaard schoon schip te hebben gemaakt in eigen organisatie. Beleggers hoopten dan ook verschoond te blijven van meer negatieve verrassingen. Dat blijkt nu onterecht.

Nog schrijnender is de reactie van Imtech op de recente onthullingen. Het bedrijf laat weten niet meer te weten dan wat in de media is verschenen. Dat is niet veel.

Het bedrijf had er beter aan gedaan de summiere informatie die het had zelf naar buiten te brengen en niet te wachten op onderzoek van journalisten. Imtech is duidelijk nog niet "in control" en informeert de markt nog steeds niet al te goed: een nieuwe deuk in het vertrouwen van beleggers.

Verkoop bedrijfsonderdelen nog moeilijker
In april vorig jaar liet topman Van de Aast weten het bestuursmodel te veranderen. Het toezicht op dochterbedrijven in binnen- en buitenland moest strikter. Gezien het forse aantal bedrijven dat Imtech afgelopen jaren overnam is dat een majeure operatie.

Verkoop van bedrijfsonderdelen zou de complexiteit kunnen verminderen en tegelijk geld in het laatje brengen. Maar nu opnieuw problemen zijn vastgesteld bij een -tot voor kort- geprezen onderdeel slinkt de kans dat Imtech dochters profijtelijk kan afstoten.


Mogelijke kopers. Bovendien zullen geïnteresseerden een bedrijfsonderdeel extra secuur willen doorlichten wat tijd en mankracht kost.

Fluiten naar omzet
Fritz & Macziol is een grote ICT-speler in Zwitserland, maar als het klopt dat er ambtenaren zijn omgekocht zal het bedrijf de komende tijd geen rekening hoeven te houden met nieuwe overheidsopdrachten.

En ook private opdrachtgevers zullen niet happig zijn om snel zaken te doen met een bedrijf dat door justitie op de korrel wordt genomen.

Mogelijk verlies van omzet komt dus bovenop een mogelijke boete en een nieuwe kras op het blazoen van Imtech.

LEES MEER:

3 februari 2014

17 januari 2014
 
20 december 2013

7 november 2013

9 oktober 2013

27 augustus 2013

27 augustus 2013

21 augustus 2013



Gerelateerde artikelen