VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro presteert ver onder de maat

Bodemonderzoeken heet dat, resultaten neerzetten ruim beneden de eigen en de marktverwachting zonder een tussentijdse waarschuwing. Fugro slaagt er in en dat komt het bedrijf duur te staan.

Ondanks alle genomen interne maatregelen om de financiën beter onder controle te krijgen rolt er bij Fugro toch een voor de markt onverwacht zwak jaarrapport uit de bus.

Vooral het vierde kwartaal heeft veel minder gebracht dan voorzien. Analisten vragen zich zelfs openlijk af of Fugro geen tussentijdse winstwaarschuwing had moeten afgeven.

Hoe dan ook, er blijft het bedrijf weinig bespaard. Van alle interne strubbelingen, waaronder het vertrek van de topman Arnold Steenbakker en commissaris Frans Cremers, tot beschuldigingen van winstmanipulatie en een winstwaarschuwing aan toe.

Al deze negatieve publiciteit en de nu gepresenteerde slechte jaarcijfers hebben hun weerslag op de beurskoers. Noteerde het aandeel twee jaar geleden nog boven de 60 euro, inmiddels staat er 39 euro op het bord. Een koersval van bijna 40 procent, terwijl de AEX over die periode 8 procent is gestegen.

Jaarcijfers ver onder maat
Fugro rapporteert een omzet van iets meer dan 2,4 miljard euro, waar het in november nog sprak over 2,6 miljard euro en waar de markt ook op had ingezet.

De feitelijke omzetgroei van 1,5 procent impliceert een flinke autonome krimp van wel 6 procent in de tweede jaarhelft en een waarschijnlijk nog veel beroerder vierde kwartaal.

Qua bedrijfsresultaat (ebit) blijft Fugro steken opeen cijfer van 267 miljoen euro (-13 procent), waar de markt op wel 307 miljoen euro had gerekend.

Onderaan de streep valt de schade nog mee. Het bedrijf uit Leidschendam rapporteert een nettowinst steken op 224,2 miljoen euro, lager dan de eigen raming van circa 230 miljoen en flink onder de consensusverwachting van 237 miljoen euro.

De winst per aandeel uit voortgezette activiteiten laat een daling zien van 4 procent tot 2,77 euro. Fugro stelt een dividend van 1,50 per aandeel voor, gelijk aan het reguliere dividend over 2012.

Dieper in de cijfers
Fugro verklaart het missen van de omzetprognose en de lagere ebit door tegenvallende verkopen uit de Multi-Client database, een verzameling bodemonderzoeksgegevens. Bovendien was sprake van een negatief valuta-effect van 4,6 procent.

Toch gaat het hier om (bijna) bedrijfsbrede malaise. Alle bedrijfsonderdelen uitgezonderd de traditionele geotechnische activiteiten, presteerden beduidend onder de marktverwachting.

Een positief beeld lijkt de ontwikkeling van het orderboek te geven dat met een bedrag van 1,8 miljard euro begin dit jaar 19 procent dikker is dan een jaar terug en uitgedrukt in constante valuta zelfs 26 procent plust.

Hiervan is echter wel het leeuwendeel (10 procentpunt) toe te schrijven aan de bijdrage van de Seabed Geosolutions joint venture met het Franse CGGV Veritas. Het gaat hier over zeebodemonderzoek in bestaande olievelden.

Analisten wijzen er bovendien op dat andere bedrijven voor geotechniek, subsea en survey meer ordergroei laten zien. Daarbij geeft het orderboek geen inzicht in marges is sprake van veel korte termijnopdrachten.

Vooruitzichten sober
Fugro benadrukt bij de vooruitzichten dat de investeringen van de olie- en gasmaatschappijen vertragen.
De impact op Fugro zelf is nog niet duidelijk, maar mocht er sprake zijn van een duidelijk negatief effect dan zal het concern zijn investeringen in vooral schepen op een lager pitje zetten.

Dat zal echter wel van negatieve invloed zijn op de door Fugro e nagestreefde jaarlijkse omzetgroei van ten minste 10 procent. Het concern blijft vooralsnog wel vasthouden aan zijn langetermijndoelstellingen voor 2016.




Gerelateerde artikelen