VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech houdt “alle opties open” om druk van financiers te verminderen

Imtech zat al onder de plak bij financiers, maar de nieuwe bankafspraken zijn nog wat strenger en duurder. Het bedrijf gaat het zwaar krijgen om die schulden af te lossen. 

Een verkoop van bedrijfsonderdelen, een emissie of zelfs heel Imtech dat in andere handen overgaat.

Topman Gerard van de Aast houdt bij de cijferpresentie over rampjaar 2013 in het Amsterdamse Novotel "alle opties open" om de schuldpositie draaglijker te maken.

"Maar van concrete interesse voor een overname van Imtech is mij niets bekend", zei hij er direct bij tijdens zijn toelichtende woorden.

Te hoog
Duidelijk is dat de schulden die Imtech meetorst, gecombineerd met een lagere winstgevendheid van het uitgevoerde werk, te hoog is.

Aan het eind van het vierde kwartaal kwamen de netto rentedragende schulden uit op 745 miljoen euro. Drie maanden eerder was dat nog 836 miljoen euro.

Het operationele jaarresultaat (ebit) was een astronomische 550 miljoen euro negatief, tegen 175 miljoen euro negatief in 2012.

"Een verdere significante schuldreductie is vereist", zei de topman die het in februari vorig jaar overnam.

Sinds de gevolgen van grootscheepse cijferzwendelarij in Duitsland en Polen precies een jaar geleden aan het licht kwamen, leidde dit tot meer dan 900 miljoen euro aan afboekingen, afschrijvingen en reorganisatie- en financieringskosten.

ING en Rabobank gaven Imtech een noodkrediet van een half miljard euro. Even later diende een aandelenuitgifte (claimemissie) als voorlopige vluchtheuvel die per saldo 488 miljoen euro opbracht om het gat in de balans te dichten.

Ernstigere toon
De toon van Van der Aast nu is ernstiger dan pakweg zes maanden geleden.

 
Toen liet de topman tijdens een aandeelhoudersvergadering van de door grootschalige fraude en ander trammelant getroffen technische dienstverlener nog weten niet van plan te zijn om partijen die zich al aan de bedrijfspoorten hadden gemeld "de Imtech-krenten uit de pap te laten halen".

"Dat is op dit moment niet aan de orde en we gaan dat dus niet doen", zei Van de Aast destijds.

Maar de nieuwe bankafspraken zetten flink druk op de installateur van technische infrastructuur als airconditioning, watervoorziening, elektra, (brand)beveiliging en informatie- en communicatietechnologie.

Dure lening
Imtech heeft nu een kredietlijn gekregen van 1,3 miljard euro en garanties voor een bedrag van 843 miljoen euro.

Dat is de uitkomst van het overleg dat Van de Aast, maar vooral financiële man Hans Turkesteen, sinds november voerde met de banken. De laatste afspraken dateerden van juni 2013, maar waren niet langer toereikend.

Daardoor zit Imtech in een strak keurslijf. 250 miljoen euro moet zijn afgelost voor 30 juni 2015. Bovendien moet de technisch dienstverlener zich "inspannen" om op datzelfde moment nog eens 150 miljoen euro extra af te lossen.

Over de kredietfaciliteit betaalt Imtech in totaal 7,5 procent rente (voorheen 4,75 procent), waarvan de helft in cash. De andere helft aan verschuldigde rente hoeft niet direct in contanten te worden voldaan, maar wordt bij de hoofdsom opgeteld.

Voor ander schuldpapier (zogeheten notes) gaat de rente omhoog van acht naar tien procent.


Slaagt Imtech er niet in om uiterlijk halverwege 2015 400 miljoen euro af te betalen, dan krijgt het een boete voorgeschoteld. Dit komt op 25 miljoen euro. Ook weer niet direct in cash, maar een bedrag dat bij de hoofdsom komt.

Mocht het zover komen dan moet Imtech bovendien door middel van warrants maximaal tien procent van het gewone aandelenkapitaal aan de banken uitgeven. Die instrumenten, vergelijkbaar met opties, hebben een uitoefenprijs gelijk aan de nominale waarde op dat moment (nu 80 eurocent).

Krachttoer
Van der Aast weet dat hij aan een krachttoer bezig is.

Ook hem zal duidelijk zijn dat Imtech moeilijk aan de aflossingsverplichtingen kan voldoen zonder snel geld in het laatje te krijgen door divisies in de etalage te zetten.

Want uitgaande van een door Imtech op middellange termijn (twee tot vijf jaar) nagestreefde operationele marge (ebitda) van 4 tot 6 procent en een scherp oog voor cash, redt hij het niet.

Zo lag de omzet in 2013 op vijf miljard euro. Dat was al een daling met 350 miljoen euro. Stel dat Imtech 4,5 miljard euro aan opbrengsten weet te halen en de winstgevendheid aan de onderkant van de bandbreedte uitkomt, dan komt de operationele winst op 180 miljoen euro. In een positief scenario wellicht zo'n 270 miljoen euro.

De vrije kasstroom (contanten die beschikbaar zijn voor schuldaflossingen) was vorig jaar negatief, maar in het vierde kwartaal 150 miljoen euro. Analisten verwachten volgens dataleverancier Bloomberg voor 2014 131 miljoen euro, voor 2015 111 miljoen euro. 

Imtech staat voor een herculesklus.




Gerelateerde artikelen