VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING heeft staatssteun bijna afgelost

Het is al de beste investering van belastingbetalers genoemd sinds de aankoop van Manhattan: de staatsteun aan ING. Opnieuw gaat de bankverzekeraar een deel aflossen. Rentes en premies lopen op tot vijftig procent van de hoofdsom.

Het aandeel ING wint op het nieuws dat het bedrijf weer een stukje van de staatssteun gaat aflossen waarmee het in 2008 werd gered.

Op 31 maart krijgt de schatkist een bedrag van 1,225 miljard euro terug. Dat is een aflossing van 817 miljoen euro en 408 euro rente en premie.

De aflossing is 100 miljoen euro groter dan in 2012 was afgesproken met de Europese Commissie. Dat kan door rentevoordelen die het bankverzekeringsbedrijf heeft behaald op twee leningen die gebruikt moesten worden om de staatssteun terug te betalen.

De laatste termijn valt nu 100 miljoen euro lager uit. Uiterlijk in mei 2015 zal die laatste betaling van 1,025 miljard euro plaatsvinden. ING heeft dan de volledige kapitaalinjectie van 10 miljard euro terugbetaald aan de Nederlandse staat, plus 3,5 miljard aan rente en premies.

Groep bijna ontmanteld
ING is goed op weg met de herstructurering waartoe het bedrijf door Brussel verplicht werd. ING gaat verder als bank en boekt prima vorderingen met de verkoop van de verzekeringsactiviteiten.

Vorige week werd bijna 1,2 miljard dollar (850 miljoen euro) opgehaald met de verkoop van een pakket aandelen in de Amerikaanse verzekeringstak Voya Financial.

Daarmee zakte het belang van ING in Voya tot 43 procent, zodat geen sprake meer is van een meerderheidsbelang. Dat heeft gevolgen voor de boekhouding: op papier levert de verkoop een flink boekverlies op (2 miljard euro), wat de winst in het eerste kwartaal zal drukken .

De opbrengst kan echter gewoon worden gebruikt om schulden af te lossen.

Bonussen terug
Aandeelhouders krijgen geen dividend, bestuurders van ING Groep mogen geen bonus ontvangen zolang ING nog staatssteun geniet. Dat zal dus ook het komende jaar nog het geval zijn.

RTL deze week dat een aantal oud-bestuurders van ING Groep door hun overstap naar ING Bank weer gewoon bonussen toucheren.

Eli Leenaars, Hans van der Noordaa en Koos Timmermans droegen in 2008 als groepsbestuurders verantwoordelijkheid toen ING onder curatele werd gesteld. Nu zitten zij echter formeel in het bestuur van ING Bank.

Hoeveel de drie precies aan bonussen ontvingen is niet bekend, maar dat zij de laatste jaren meer verdienen dan de puinruimende groepsbestuurders boven hen is toch wel pijnlijk.




Gerelateerde artikelen