VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alles wat Imtech naar buiten brengt, maakt beleggers angstig

Zelden is het spoorboekje voor een aandeelhoudersvergadering zo paniekerig ontvangen als bij Imtech. De plannen van het bestuur om de nominale waarde van de Imtech-aandelen te verlagen, jaagt beleggers de stuipen op het lijf.

Topman Gerard van de Aast en financiële man Hans Turkesteen willen tijdens de beleggersbijeenkomst van 22 mei een fiat vragen om de nominale waarde van een aandeel te verlagen van 80 eurocent naar één eurocent.

Die maatregel lijken beleggers als definitieve voorbode voor een nieuwe aandelenuitgifte te zien.

Op de beurs kelderde het aandeel Imtech in de ochtendhandel met ruim 15 procent tot zo’n 1,65 euro.

Imtech is in Europa actief als installateur van technische infrastructuur, zoals airconditioning, watervoorziening, elektra, (brand)beveiliging en informatie- en communicatietechnologie.

Angstig
Alles wat het vorig jaar door honderden miljoen euro’s aan verliezen getroffen bedrijf naar buiten brengt, maakt beleggers angstig en onzeker.

Ruim één miljard euro aan beurswaarde is sinds februari vorig jaar in rook opgegaan.

Op dit moment is de zogeheten marktkapitalisatie van het Goudse concern een kleine 750 miljoen euro.

Pennenstreek
De technisch dienstverlener zit na fraudeperikelen, een eerdere aandelenuitgifte van 500 miljoen euro en nieuwe – duurdere - bankafspraken nog altijd in een krap financieel jasje.

Maar dat Imtech opnieuw nieuwe aandelen zal bijdrukken om het buffervermogen op te vijzelen, is op dit moment nog geen uitgemaakte zaak.

Wel zeker is dat het bijdrukken van nieuwe aandelen met deze administratieve pennenstreek makkelijker is geworden. Beursfondsen mogen volgens de Nederlandse wet geen aandelen uitgeven tegen een uitgifteprijs die lager ligt dan de nominale waarde.

Die nominale waarde is opgenomen in de statuten van een bedrijf, een juridisch document waarin allerhande rechten en plichten voor het bestuur, commissarissen en aandeelhouders is opgeschreven.

“Meer flexibiliteit” 
In een toelichting op de plannen meldde Imtech dat zij “meer flexibiliteit nodig heeft om een eventuele uitgiftekoers voor nieuwe aandelen vast te stellen”.

Omdat het eigen vermogen door het verwachte verlies over 2014 zal dalen tot minder dan de helft van het door beleggers gestorte kapitaal, moet volgens de Nederlandse regels een actie zoals deze zogeheten afstempeling worden ondernomen.

Van de Aast noemt een kapitaalronde een van de opties om het buffervermogen te versterken.

De verkoop van onderdelen is ook nog altijd een reëel alternatief. “Maar we hebben nog geen besluit genomen”, aldus de topman, die eerder al liet weten dat zijn eerste bestuursjaar een “achtbaanrit” is geweest.

Het zwaar gefinancierde Imtech moet op sommige leningen bijna tien procent rente betalen. Binnen anderhalf jaar wil het bedrijf de schuldenberg van 745 miljoen euro terugbrengen met een bedrag van 250 tot 400 miljoen euro.




Gerelateerde artikelen