VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 april 2014

Elektronicabedrijf Neways koopt 40 procent omzet bij

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Eten of gegeten worden, de eeuwige overnamekandidaat Neways gaat eindelijk zelf op overnamepad en wordt in één klap 40 procent groter. Daarmee blijft het echter een kleintje onder de Aziatische reuzen in de elektronicawereld.

Neways uit het Brabantse Son ziet het duidelijk weer zitten.

De opgaande lijn in de resultaten die vorig jaar werd ingezet zet dit jaar door. Het vertrouwen in de toekomst wordt ingevuld met een grote overname.

Na jaren van kwakkelen en met allerlei reorganisaties vooral intern gericht te zijn geweest, kondigt het nu de overname van de Duitse sectorgenoot BuS aan.

BuS genereert een jaaromzet van 106 miljoen euro, precies 40 procent van de 265 miljoen euro die Neways vorig jaar omzette.

Neways wil de overname financieren met een combinatie van eigen- en vreemd vermogen.

Ondanks de mogelijke uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen is het de verwachting dat de nieuwe aanwinst direct een positieve bijdrage aan de winst per aandeel zal leveren.

De overname is nog niet rond. Neways pluist eerst de boeken van BuS uit; als dat geen heikele zaken blootlegt, moeten vervolgens beleggers nog instemmen met deze transactie.  

Cijfers
Over het eerste kwartaal voerde Neways de omzet met 7 procent op tot 68,1 miljoen euro. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2013 is dat een groei van 4 procent.

Zonder concrete cijfers te onthullen laat het bedrijf weten dat het eerste kwartaal duidelijk winstgevend is geweest en in lijn was met de tweede helft van vorig jaar.

Het jaar 2013 vormt daarmee het omslagpunt voor Neways. Het eerste kwartaal van vorig jaar leverde nog verlies op. Een plus van 9 ton in het tweede kwartaal werd gevolgd door een nettowinst van 3,9 miljoen euro over de tweede jaarhelft.

De nettomarge van 2,9 procent over de tweede helft van vorig jaar steekt echter nog altijd schril af bij de 5,2 procent die in topjaar 2007 werd gerealiseerd.

Het resultaatherstel is niettemin mooi en wordt vooral veroorzaakt door een combinatie van een stijgende vraag en een sterke verbetering van de capaciteitsbezetting. Grote klanten als Philips en ASML investeren weer meer.

De sluiting van de fabriek in Duitsland na een brand heeft nog wel voor een drukkend effect op de omzet en resultaat gezorgd.

Vooruitzichten beter
Neways verwacht dat de huidige opleving in de vraag de komende maanden op peil zal blijven. De markt waarin het opereert kenmerkt zich echter door grote op- en neergaande bewegingen wat verder vooruitkijken lastig maakt.

De operationele halfjaarwinst zal substantieel hoger liggen dan vorig jaar, maar de vergelijkingsbasis is dan ook uiterst mager.

De voorgenomen overname van BuS zal nog enkele maanden vergen, maar daarna goede winstkansen creëren. De activiteiten vullen elkaar goed aan, terwijl BuS kan profiteren van de inkoopkracht van Neways in Azië.

Voorts verwacht Neways door deze overname sneller aanwezige compensabele verliezen in Duitsland te kunnen aanwenden.

Verkoop bestuurder
Allemaal positieve berichten die de koers van het aandeel een kleine 6 procent hoger zetten op 7,50 euro.

Deze koersstijging gaat grotendeels aan de neus van medebestuursvoorzitter Huub van der Vrande voorbij. Vorige maand verkocht hij onderhands 100.000 aandelen, een behoorlijk deel van zijn bezit.


Gerelateerde artikelen

Koers Neways stijgt in een maand met ruim dertig procent
02-03-2015

Na een matig verlopen 2014 is electronicabedrijf Neways optimistisch over 2…

Lees verder

neways electronica
Neways weet maar niet aan te haken bij grootste klant ASML
18-04-2013

Terwijl de koers van ASML, Neways grootste klant, record naar record breekt…

Lees verder

Neways Electronics gaat in het rood
01-11-2012

Na de al pover verlopen eerste jaarhelft zakken de resultaten bij Neways fl…

Lees verder

Elektronicabedrijf Neways laat margedoelstelling varen
28-02-2012

Neways heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt, maar de winst blij…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}