VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Akzo heeft liever een zwakke euro

Stuiterende wisselkoersen trekken een spoor van vernieling door de resultaten van AkzoNobel over de eerste maanden van het jaar. Beleggers zijn teleurgesteld door de dalende omzet en operationele winst.

Verfproducent AkzoNobel zag in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet en operationele winst krimpen.

De belangrijkste oorzaken waren hogere kosten voor de interne verbouwing van het bedrijf en de sterke euro.

De euro steeg ten opzichte van de dollar en de yen, maar ook het ineenstorten van verschillende valuta's in Latijns-Amerika en Azië deed Akzo pijn.

De omzet daalde met 2 procent naar 3,38 miljard euro. De operationele winst (ebitda) ging met 3 procent naar beneden en kwam uit op 364 miljoen euro.

Toch teleurstelling
Toch boekte Akzo een flinke hogere nettowinst: 129 miljoen euro, 45 procent meer dan vorig jaar. Dat kwam doordat de rentelasten veel lager uitvielen dankzij de forse schuldaflossingen die de verfmaker deed.

Dat lijkt goed nieuws voor aandeelhouders, die hun dividend doorgaans op basis van de nettowinst vastgesteld zien. De winstuitkering (de laatste jaren 1,45 euro per aandeel) lijkt daarmee veilig.

De koers van het aandeel reageerde echter belabberd op de verbeterde winst en leverde in de ochtend na bekendmaking vijf procent in.

Ongedeeld vertrouwen
De teruglopende operationele winstcijfers geven blijkbaar aanleiding te denken dat Akzo de operationele doelstellingen die het zichzelf gesteld heeft niet zal halen.

Akzo zei echter dat het bedrijf op schema ligt om de doelen voor 2015 te halen, ondanks het ‘aanhoudend fragiele economische klimaat en volatiele wisselkoersen in 2014'.

Akzo wil in 2015 een rendement van 9 procent op de omzet en 14 procent op geïnvesteerd vermogen boeken. Het rendement op de omzet is nu 7,7 procent en als de herstructureringskosten worden meegeteld is het nog maar 6,4 procent.

Wisselkoersen
Een waarschijnlijk tijdelijk probleem vormen de wisselkoersen. Valuta-effecten trokken in het eerste kwartaal een vernielend spoor van 5 procent over de omzetcijfers.

Volgens de financiële man Keith Nichols zal dat ook in het tweede kwartaal het geval zijn, maar vanaf het derde kwartaal wordt de vergelijkingsbasis gunstiger.

Reorganisatiekosten zullen er echter in de komende kwartalen ook zijn. Nu werd 44 miljoen euro besteed aan de verbouwing, in totaal zijn de kosten geraamd op 250 miljoen euro.

Zoals veel andere bedrijven heeft ook Akzo de mond vol van uitdagende omstandigheden. Zo is er de zwakke West-Europese markt, waar Groot-Brittannië en Oost-Europa lichtpuntjes vormen. De crisis in Oekraïne raakt Akzo nauwelijks omdat het daar weinig activiteiten heeft.

Dividend
Op 29 april is de aandeelhoudersvergadering. Daar zal worden vastgesteld dat Akzo over 2013 een dividend gaat uitkeren van 1,45 euro per aandeel.

Bij de 5 procent lagere koers van 54 euro betekent dat een rendement van 2,7 procent. Het is niet weinig, maar een echt stevige bodem onder de koers legt een dergelijk dividendrendement nu ook weer niet.




Gerelateerde artikelen