VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak onderuit op flink lagere winstverwachting

Beleggers sturen het aandeel Vopak nog maar eens verder omlaag nadat het bedrijf een magere winstprognose voor geheel 2014 heeft afgegeven. Verbetering kan nog wel langer op zich laten wachten.

Sinds de recordwinst (ebitda, bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie) van 768,4 miljoen euro in 2012 is het met zowel de resultaten als de beurskoers van Vopak snel en sterk achteruitgegaan.

Het afgelopen jaar leverde een ebitda op van 753,1 miljoen euro (-2 procent) en dit jaar zal het resultaat een nog grotere klap krijgen van 5-10 procent.

Dat was schrikken voor beleggers: de koers daalde net na beursopening zelfs even met ruim 11 procent tot iets boven de 37 euro om later weer wat te herstellen tot circa 39 euro.

Eind november 2012 noteerde het aandeel nog 58 euro, een verval van een derde, terwijl de Midkap index over deze periode met ruim een kwart is gestegen.

Door het ontbreken van winstgroei en zelfs winstdaling is Vopak met een koers-winstverhouding van circa 17 nog altijd een van de duurdere aandelen en is sprake van een relatief zware schuldenlast.

Geen herstel
Topman Eelco Hoekstra laat weten dat sinds de publicatie van de jaarcijfers 2013 eind februari er geen verbetering in de marktomstandigheden is waargenomen.

Over de eerste drie maanden daalde het onderliggende ebitda met 5 procent tot 179,6. Gecorrigeerd voor negatieve valuta-effecten bedraagt de teruggang 1 procent.

Door hoge afschrijvingskosten zakte het bedrijfsresultaat (ebit) zelfs met 11 procent tot 123,8 miljoen euro en de nettowinst kwam 15 procent lager uit.

Vopak presteerde daarmee beduidend zwakker dan de markt had voorzien. In Nederland heeft het concern het nog altijd zwaar en daar is een flinke aderlating in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika ) bijgekomen.

In Nederland (9,5 miljoen kubieke meter) zakte de ebit met 3 procent tot 40,4 miljoen euro. De bezettingsgraad steeg weliswaar van 83 procent in het vierde kwartaal 2013 naar 88 procent, maar aanmerkelijke prijsdruk overschaduwde dat voordeel ruim.

In de regio EMEA (9,3 miljoen kubieke meter) daalde het ebit-resultaat met ruim een derde in tot 16,9 miljoen euro, vooral toe te schrijven aan de lagere resultaten van het samenwerkingsverband in Estland en toegenomen concurrentie van Russische spelers.

Enkele weken geleden deelde Vopak al mee dat het zijn fifty-fifty joint venture EOS in Estland met een capaciteit van ruim 1 miljoen kubieke meter gaat reorganiseren vanwege de zware concurrentie van de West-Russische terminal Est Luga.

Door niet verhuurde capaciteit in Zweden daalde de bezettingsgraad van de EMEA-regio van 89 procent een jaar terug tot 80 procent.

In Azië (7,3 miljoen kubieke meter) en in Amerika (3,7 miljoen kubieke meter) blijft het over het algemeen goed gaan voor Vopak, maar negatieve valuta-effecten deden dit meer dan volledig teniet.

Vooruitzichten mager
Groei is altijd het wondermiddel geweest voor Vopak, maar projecten die dit jaar operationeel worden, zullen vooral een drukkend effect op het resultaat hebben. Dit vanwege gefaseerde bezetting, terwijl de (afschrijvings)kosten wel doorlopen.

Voor de lange termijn blijft Vopak positief gestemd, maar een zorgvuldige herziening van de projecten in de pijplijn en het wereldwijde netwerk is wel nodig.

Zo nam het recent een belang van 30 procent in een kleine Chinese concurrent. Deze vorm van groei is minder riskant dan zelf bouwen, temeer omdat de mondiale capaciteit zo niet wordt vergroot.

Vopak zal mogelijk verder in de kosten moeten snijden, al is het alleen al om de schuldenlast onder controle te houden.

De nettoschuld versus ebitda bedraagt inmiddels 2,61 en kan door een lager resultaat verder oplopen.

LEES MEER:

28 februari 2014

10 december 2013

 23 augustus 2013

19 juli 2013

1 maart 2013

12 november 2012

24 augustus 2012

29 februari 2012


Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen