VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom verrast eindelijk eens positief

Navigatiebedrijf TomTom heeft in het eerste kwartaal op zowel omzet als winstniveau beter gepresteerd dan de markt had ingeschat. De koers vliegt na bekendmaking van de cijfers omhoog, maar de twijfel over het bedrijf blijft.

Met TomTom weet je het nooit. Met de bedrijfsresultaten van de navigatieproducten kan het alle kanten op.

Vanwege een wel erg somber geschetst beeld voor dit jaar dook de koers van TomTom bij de publicatie van de jaarcijfers nog met 14 procent in de min.

Het bedrijf uit Amsterdam stelde voor geheel 2014 een winst per aandeel van twee dubbeltjes in het vooruitzicht, tegen nog 26 cent over 2013. Analisten hadden op een vlakke winstontwikkeling gerekend.

Bij de eerste kwartaalcijfers blijken zaken wat gunstiger te verlopen dan gedacht en met de koerswinst die daarop volgt is de klap van februari bijna weggewerkt.

Het bedrijf ziet zelfs ruimte de winstprognose op te krikken tot een kwartje per aandeel, maar dat komt hoofdzakelijk door een grote belastingmeevaller.

Cijfers eerste kwartaal
TomTom rapporteert over de eerste drie maanden een omzet van 205 miljoen euro, 3 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Ook de brutoverkoopmarge steeg tegen de marktverwachting in van 56 naar 57 procent. Overigens komt dat vooral door de sterke euro tegenover andere valuta.

Opvallend is dat de omzet van de traditionele navigatiekastjes voor het eerst sinds jaren is gestegen: met 1 miljoen euro naar 125 miljoen euro.

Een goede prestatie als wordt bedacht dat de Europese markt met nog eens 12 procent is gekrompen en de Amerikaanse markt zelfs bijna een kwart kleiner is geworden.

TomTom heeft in Europa marktaandeel weten te winnen en vindt deels compensatie in de nieuwe sporthorloges met meetapparatuur en trainings apps voor deze horloges.

Overige onderdelen
Nog altijd niet florissant gaat het met de inkomsten uit ingebouwde navigatiesystemen (‘Automotive'). De omzet bleef hier stabiel op 29 miljoen euro.

Helemaal teleurstellend is de omzetdaling van 12 procent tot 26 miljoen euro uit licenties. Het gaat hier om de verhuur van de meest actuele kaarten en verkeershulpmiddelen aan derden als smartphonefabrikanten.

TomTom wordt bij het onderdeel nog altijd geraakt door de opzegging van een groot contract door Google begin vorig jaar. Overige licentiedeals onder meer met Apple zijn blijkbaar niet groot genoeg dit te compenseren.

Wel goed gaat blijft het gaan met het onderdeel Telematics, de nieuwe naam voor de divisie Business Solutions, waar de omzet met 29 procent steeg tot 25,1 miljoen euro.

Het gaar hier om software en hardware voor het coördineren en monitoren van de autovloot.

De omzet uit de abonnementen, softwaregebruik via internet (SaaS) steeg hier met een fraaie 35 procent tot 17 miljoen euro. TomTom beschikt inmiddels over 348.000 gebruikers, 38 procent meer dan een jaar terug.

Deze groei komt ook deels door de overname van het Spaanse Coordina. Tegelijktijdig met de kwartaalcijfers kondigde TomTom in een separaat persbericht de overname van het Franse DAMS aan. Hierdoor komen er nog eens 27.000 gebruikers bij.

Topman Harold Goddijn denkt dat het de markt voor wagenparkbeheer de komende twee tot drie jaar kan verdubbelen en TomTom sneller kan groeien dan dat.

Toekomst ongewis
TomTom is actief in een markt waarin hoge onderzoekskosten gemaakt moeten worden omdat de concurrentie moordend is.

Met namen als Google, Apple en Microsoft gaat het ook niet om de geringste spelers die hier geld in pompen.
Kansen zijn er wel, bijvoorbeeld in wagenparkbeheer, en natuurlijk kan TomTom nog wel eens worden overgenomen.

Vooralsnog moeten de Amsterdammers hun eigen boontjes doppen. Dit jaar zal het 100 miljoen euro in R&D investeren, ruim de helft van de operationele kasstroom over 2013.

LEES MEER:

30 oktober 2013

30 oktober 2013

25 juli 2013

1 juli 2013

23 april 2013

12 februari 2013

30 oktober 2012

16 oktober 2012

24 juli 2012

12 juni 2012

25 april 2012

28 februari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen