VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken-topman Van Boxmeer had aanbieding ander bedrijf op zak

Topman Jean-François van Boxmeer had vorig jaar een aanbod op zak van een ander concern, maar bleef Heineken trouw. Zijn commissarissen haalden in die periode een aanblijfbonus van stal om hem vier jaar langer te binden aan de bierbrouwer.

Dat bleek onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers van Heineken in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

In die aandeelhoudersvergadering (ava) ontstond veel tumult over een tussentijdse aanpassing van commissarissen aan een bonusdoelstelling die vorige maand bekend werd.

Door de ingreep houden Van Boxmeer, financiële man René Hooft Graafland en 750 hogere managers van het bedrijf ondanks een slecht 2013 toch nog kans op een variabele beloning over de tijdvakken 2012 - 2014 en 2013 - 2015.

Goed in de markt
Maar het echte nieuws had betrekking op wat zich een jaar eerder in de Heineken-bestuurskamer aan de Amsterdamse Weteringplantsoen had afgepeeld.

Van Boxmeer lag destijds goed in de markt. Een niet bij naam genoemd bedrijf aasde op zijn handtekening onder een arbeidscontract.

Maarten Das, een van de commissarissen speciaal belast met beloningsaangelegenheden en vertrouweling van de Heineken-nazaten, zei tijdens de ava dat “gezien de leeftijd van Jean-François hij in 2013 de kans had om nog eenmaal de overstap te maken naar een andere organisatie. Hij heeft die kans voorbij laten gaan ten voordele van Heineken.”

In ruil voor zijn contractverlenging ontving de Belg vorig jaar voor 1,5 miljoen euro tekengeld in de vorm van Heineken-aandelen.

Bij Nederlandse beursfondsen kregen topmannen al eerder een financieel lokkertje om langer te blijven, zoals Ad Scheepbouwer bij KPN (2008) en René van der Bruggen eind 2008 bij installatiebedrijf Imtech.

‘Geen Einstein’
De 53-jarige Van Boxmeer doorliep na zijn studie de rangen en standen bij de brouwer die na het Belgische ABInBev wereldwijd het meeste biervolume aan de man brengt.

Zo bivakkeerde hij eerst in Kameroen om vervolgens naar Rwanda, het huidige Congo, Polen en Italië te trekken.

In 2001 verhuisde hij naar de hoofdzetel in Amsterdam en trad toe tot het bestuur. Sinds 2005 is Van Boxmeer de hoogstgeplaatste persoon binnen Heineken.

In een vraaggesprek vorige maand met de Belgische zakenkrant De Tijd marginaliseerde hij zijn eigen rol enigszins. ‘Je moet geen Einstein zijn om bier te verkopen’, zei hij.

’We willen innoveren om de sterke dranken voor te zijn, groeien buiten Europa en via het merk Heineken inzetten op het winstgevendste premiumsegment. We willen in de landen zijn waar de economie groeit, de bevolking groeit, de politiek stabiel is en de zon schijnt. That’s the golden equation. That’s it..’

In 2000 kwam minder dan 20 procent van de winst van buiten West-Europa en de VS. Nu is het de helft van de winst, en twee derde van het volume. Heineken groeit in Azië, Zuid-Amerika en Afrika vooral door brouwerijen over te nemen.

In West-Europa en vooral Rusland heeft de brouwer meer kopwind.

Overnamebonus
Ook kenden Heineken-commissarissen Van Boxmeer ten tijde van de retentiebonus een extra bonus van 2,5 miljoen (ook in Heineken-aandelen) toe voor de aankoop van Asian Pacific Breweries (APB) vanwege “de uitmuntende prestaties bij de geslaagde acquisitie”.

Cfo Hooft Graafland kreeg voor 1,3 miljoen euro aan voorwaardelijke Heineken-aandelen.

Voor die aandelen geldt een blokkeringsperiode van vijf jaar waarin de stukken niet van hand mogen worden gedaan, ook als de beide bestuurders binnen die periode opstapt.

Uitzondering
Zo’n blokkering blijkt in tegenstelling tot vorig jaar gemeld niet langer te rusten op de aandelen die Van Boxmeer als aanblijfbonus ontving.

In het laatste jaarverslag schrijven de toezichthouders onder aanvoering van oud-Akzo-topman Hans Wijers plots dat ‘indien de ceo zich tijdens zijn benoemingsperiode terugtrekt, dit behandeld zal worden als een pensionering’.

Met andere woorden: dan krijgt hij de aandelen versneld toegekend.

Tijdens de ava van vorig jaar meldden commissarissen nog dat “na de uitkering van de toegekende aandelenrechten voor deze aandelen een houderschapsrestrictie geldt van drie jaar, die ook van kracht blijft in geval de ceo binnen deze periode zou terugtreden”.

Voor Das reden tot een klein mea culpa. “Achteraf was het beter geweest dit te vermelden in de vergadering van 2013 toen de herbenoeming op de agenda stond. Maar terugdraaien kunnen we dit niet”, zei hij.




Gerelateerde artikelen