VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM beloond voor licht herstel van belangrijkste divisie

Een positieve koersreactie voor DSM na eerder te zijn afgestraft op de matige vooruitzichten voor dit jaar. Het goede nieuws zit in een licht herstel bij het veruit grootste bedrijfsonderdeel Nutrition, bekend van de vitamines en voedingssupplementen.

DSM lijkt moeite te hebben om verwachtingen en realiteit in evenwicht te krijgen.

Vorig jaar zette het bedrijf hoog in en moest vervolgens de bijstellen.

Aan de vooravond van de jaarcijfers 2013 kwam het concern uit Limburg met voor geheel 2014.

CEO Feike Sijbesma sprak van een uitdagende macro-economische omgeving en voorspelde een beperkte winstgroei die volledig door valuta-effecten teniet zou worden gedaan.

Sijbesma blijft na het redelijk goed verlopen eerste kwartaal bij zijn eerder afgegeven, voorzichtige prognose.

Beleggers zijn, gezien de positieve koersreactie, minder zuinig. Zij lijken te hopen op meer meevallers.

Eerstekwartaalcijfers
Het meest gunstige nieuws van DSM is de opmerking van het management dat de marktomstandigheden bij de veruit grootste divisie Nutrition (voedingssupplementen en vitamines) gedurende het kwartaal licht zijn verbeterd. Juist dit onderdeel zorgde in het laatste kwartaal 2013 voor tegenvallers.

Desondanks zakte de autonome groei van dit onderdeel met 2 procent en de operationele winst (ebitda) met 6 procent tot 203 miljoen euro. De operationele winstgevendheid zakte daardoor van 21,7 procent naar 19,4 procent, dat was iets minder drastisch dan beleggers hadden voorzien.

Een van de oorzaken is de lagere vraag naar dieetsupplementen in de Verenigde Staten.

De andere tak van sport, Material Sciences, liet een gemengd beeld zien met een redelijk stabiele prestatie bij Performance Materials dat geholpen werd door kostenbesparingen.

Daar stond een forse winstval bij de polymeren tegenover door wederom slechte resultaten bij caprolactam, waar onder meer nylon van gemaakt wordt. DSM deed geen mededelingen over een eventuele verkoop van de caprolactam productie.

Vooruitzichten
DSM verandert niets aan de eerder afgegeven verwachtingen. Dat impliceert een verbetering van de resultaten die minimaal gelijk zal zijn aan het negatieve valuta-effect van naar schatting 70 miljoen euro. Het vergelijkbare ebitda in 2013 bedraagt 1.261 miljoen euro.

Een lage groei in Europa en vertraging in opkomende markten teisteren DSM. De focus blijft dan ook op het lopende efficiencyprogramma, het opvoeren van de kasstroom en integratie van alle eerder gedane acquisities. Grote overnames zijn voorlopig niet aan de orde.

Beleggers zijn duidelijk weer gerustgesteld en tonen weer geloof in de langetermijnstrategie van DSM gericht op trends als gezondheid en welzijn.

LEES MEER:

26 februari 2014

21 januari 2014

5 november 2013

6 september 2013

6 augustus 2013

2 mei 2013

20 februari 2013



Gerelateerde artikelen