VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendverhoging Delta Lloyd lonkt weer

Verzekeraar Delta Lloyd heeft in het eerste kwartaal de balansverhoudingen nog wat stabieler zien worden. Voor beleggers een fijne gedachte gezien het royale dividend dat weer in het verschiet ligt.

Vorig jaar ontstond er grote zorgen of Delta Lloyd het royale dividendbeleid van 6-7 procent rendement op deze beurskoers wel zou kunnen voortzetten.

Doordat het relatief hoge renteland Frankrijk zijn ‘triple A’ status verloor viel het uit de ECB AAA curve en daalde de disconteringsvoet waartegen Delta Lloyd zijn verplichtingen contant maakt.

Gevolg was een daling van de (IGD) solvabiliteit met liefst 19 basispunten, waardoor de solvabiliteit akelig dicht tegen de onderkant van de bandbreedte van 160-175 procent aankwam waaronder Delta Lloyd zijn dividendbeleid heroverweegt.

Deze zorgen zijn nu weg. In het eerste kwartaal is door een versterking van het eigen vermogen (+9 procent tot 2,9 miljard euro) de  solvabiliteit gestegen van 184 procent eind 2013 tot 189 procent.

Op schema
De ontwikkeling van de balansverhoudingen mag als solide worden omschreven en is ook wat beter dan de markt had verwacht.

Topman Niek Hoek durft het aan te stellen dat het concern op schema ligt om per einde van dit jaar boven de gewenste solvabiliteit van 200 procent uit te komen.

Hoek, die een maand geleden aangaf over een jaar bij Delta Lloyd te zullen vertrekken, zal zich gesteund voelen door het feit dat dat de rentegevoeligheid van het eigen vermogen vergeleken met vorig jaar is afgenomen.

Voor aandeelhouders is de 200 procentgrens extra van belang omdat vanaf dat niveau het dividend mogelijk weer jaarlijks met 3 procent zal worden verhoogd.

Het streefcijfer komt heel dichtbij indien Delta Lloyd zijn Belgische bankactiviteiten weet te verkopen. Nader nieuws hierover ontbrak.

Het bedrijf herhaalde dat er met meerdere geïnteresseerden wordt gesproken. In de zomer zal er meer bekend zijn. De markt rekent op een opbrengst van rond de 200 miljoen euro, waarmee de solvabiliteit met circa 10 procentpunt kan aandikken.

De cijfers
Hoek toont zich uiterst tevreden over de prestaties van het concern in het eerste kwartaal onder blijvend moeilijke marktomstandigheden.

“Wij hebben ons marktaandeel vergroot, onze winstgevendheid opnieuw verbeterd  en onze kostenefficiency vergroot.”

Het totale bruto premie-inkomen daalde door minder koopsompremies met 5 procent tot 1,3 miljard euro. Zowel bij Leven als bij Schade zakte de inkomsten, waar Delta Lloyd bij Schade bepaalde verliesgevende contracten niet verlengde.

Wel steeg het premie-inkomen uit nieuwe productie en is vooral de ruime verdubbeling van de hypotheekproductie indrukwekkend. Hierdoor steeg het uitstaande hypotheekbedrag met 1 procent tot 16,6 miljard euro.

Delta Lloyd wint marktaandeel op de hypotheekmarkt door de aantrekkelijke tarieven. Deze kan het bieden omdat klanten bij de aankoop van een woning eigen vermogen moeten meebrengen.

Ook op het gebied van collectieve pensioencontracten, een belangrijk speerpunt voor de groep, presteert Delta Lloyd goed, wint het marktaandeel en spreekt het over goede vooruitzichten.

Wat minder positief is de uitstroom van kapitaal (176 miljoen euro) uit particuliere beleggingsfondsen en institutionele mandaten.



Gerelateerde artikelen