VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek erop dat die tijd langzaam voorbij is, maar bij Corbion - het voormalige CSM- krijgen twee bestuurders een behoorlijke extra vergoeding voor de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Aandeelhouders Corbion mochten afgelopen maandag nog niet stemmen over de transactiebonussen voor vertrekkend bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer en financieel directeur Koos Kramer.

Daarvoor wordt rond 1 juli een aparte vergadering belegd.

Tenminste een deel van de institutionele aandeelhouders tekende protest aan tegen de extra bonus voor de met succes afgeronde verkoop van de bakkerijtak van het voormalige CSM. Corbion is nu een biotechnologiebedrijf.

Hoetmer krijgt een aandelenpakket ter waarde van ruim een half miljoen euro, Kramer krijgt bijna drie ton. Deze bonussen komen bovenop de gewone bonussen.

Het is begrijpelijk dat aandeelhouders vraagtekens plaatsen bij deze extra bonussen. Het verkopen van bedrijfstakken en uitwerken van strategieën hoort tenslotte tot de dagelijkse werkzaamheden van bestuurders.

Opbrengst gewogen
Daarnaast is het nog maar de vraag of de bakkerijtak die voor 850 miljoen euro werd verkocht aan de investeringsmaatschappij Rhône Capital niet meer had kunnen opbrengen.

Analisten schermden enkele maanden voor de verkoop met aanzienlijk hogere bedragen. Schattingen liepen uiteen van 900 miljoen tot 1,3 miljard euro. Echt wild werden beleggers dan ook niet van de prijs die netto op 850 miljoen euro uitkwam. Het aandeel CSM veerde iets op, maar leverde die winst snel weer in.

Per saldo is sinds de aankondiging van de verkoop (eind maart 2013) het aandeel (nu Corbion) met zo'n 5 procent gedaald, terwijl de beurzen opliepen (AEX +15 procent). Dat is ondanks een forse inkoopoperatie van eigen aandelen.

Meningsverschil
De Raad van Commissarissen (RvC) was echter zeer tevreden en vond dat de transactiebonussen voor de vertrekkende bestuurders pasten binnen het langetermijnbonusplan (LTIP) van de onderneming maar die mening deelden bepaalde grootaandeelhouders blijkbaar niet.

In een persbericht van 22 april schreef Corbion namelijk al dat ‘na een recente dialoog met sommige aandeelhouders over dit onderwerp er verschillende zienswijzen bestaan met betrekking tot de procedure voor toekenning van deze LTIP-beloning.

In het belang van een goede afstemming tussen de onderneming en haar aandeelhouders heeft de Raad van Commissarissen besloten om deze LTIP-beloning ter goedkeuring voor te leggen aan een separate algemene aandeelhoudersvergadering.'

Er wordt ook nog gemeld dat de stem van aandeelhouders niet doorslaggevend is. Mocht de vergadering geen goedkeuring verlenen, dan betekent dit niet automatisch dat de transactiebonussen ongeldig zijn.

De commissarissen van Corbion zullen dan ‘verschillende alternatieven overwegen, waaronder overleg met het management over een passend beloningsniveau'.

 2,7 MILJOEN EURO VOOR GERARD HOETMER
Behalve een door zijn commissarissen tot ‘transactiebonus' omgedoopt extraatje, krijgt Gerard Hoetmer ook een vertrekvergoeding van 2,7 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag van Corbion.

Commissarissen van het toenmalige CSM haalden Hoetmer in 2005 weg bij Unilever.

In zijn arbeidscontract is toen vastgelegd dat zijn vertrekvergoeding (‘severance payment') maximaal anderhalf keer de som van zijn basissalaris (668 duizend euro) en de laatst ontvangen jaarbonus (over 2013 470 duizend euro) zou zijn.

Daarbovenop blijft Corbion gedurende twee jaar pensioenpremies betalen en loopt een zogeheten ‘commitment award' gedurende die periode ook door.

De totale beloning van Hoetmer komt hierdoor uit op 4,7 miljoen euro. Opvallend is dat de eveneens vertrekkende financiële man Koos Kramer afstand heeft gedaan van een vertrekregeling.

De in 2005 afgesproken vertrekregeling voldeed niet aan de voorschriften uit de code Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. In de aandeelhoudersvergadering van dat jaar leidde het beloningspakket van Hoetmer al tot kritiek van beleggers.

LEES MEER:

13 november 2013



Gerelateerde artikelen