VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech kan moeilijk opboksen tegen verdubbeling rentekosten

Een kleine 24 miljoen euro betaalde Imtech in het eerste kwartaal aan rente. Tegen dergelijke rentelasten is het lastig opboksen. Dat behalve de ict-dividie meer onderdelen de deur uit moeten om schuld af te lossen, blijft daarom boven de markt hangen.

Banken legden Imtech onlangs al aan de ketting, maar nu de precieze bedragen in de cijfers van Imtech tevoorschijn komen, is het prijskaartje toch even schrikken.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die topman Gerard van de Aast naar buiten bracht.

Over de eerste drie maanden van dit jaar maakte het installatiebedrijf alleen al aan rente 24 miljoen euro over aan haar huisbanken. Meer dan het dubbele van de tien miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Daar kwam nog ruim 18 miljoen euro bij als kosten voor het heronderhandelen van nieuwe bankafspraken met de 35 geldschieters.

Het zwaar gefinancierde Imtech moet op sommige leningen bijna 10 procent rente betalen.

Zwaar wegen
Financieringskosten zullen zwaar op de cijfers blijven wegen. Voor het lopende jaar, door Van de Aast al herhaaldelijk als overgangsjaar betiteld, rekent Imtech op 220 miljoen euro aan financieringskosten.

Omdat met de banken is afgesproken dat een deel van de verschuldigde rente bij de hoofdsom wordt opgeteld (payment in kind, red.), gaat in het lopende jaar 110 miljoen euro aan kasgeld het hoofdkantoor uit.

In het eerste kwartaal steeg de nettoschuld van 745 miljoen euro eind december naar 895 miljoen euro.

Voor halverwege 2015 moeten Van de Aast en zijn financiële man Hans Turkesteen die schuld met 400 miljoen euro terugbrengen. Lukt dat niet, dan riskeert het bedrijf een miljoenenboete.

Hercules-taak
Het duo zal daaraan nog een Hercules-taak hebben. Door Imtech ingeschakelde zakenbanken leuren op dit moment al actief met het ICT-onderdeel. Volgens analisten moet dat zo’n 300 tot 350 miljoen euro kunnen opbrengen.

In de analistenbijeenkomst zei Van de Aast dat voor dat onderdeel ‘heel veel interesse is, zowel van investeringsfondsen als van strategische kopers afkomstig uit binnen- en buitenland’.

De topman die vorig jaar februari bij het door fraude in Polen en Duitsland getroffen bedrijf aan boord kwam, verwacht na de zomer zijn handtekening onder het verkoopcontract te zetten. Door fraude en malversaties verloor Imtech zo’n miljard euro aan beurswaarde.

Gat vullen
Zodra die verkoop is bezegeld, is het bedrijf dat in verschillende Europese landen diensten op het gebied van elektrotechniek, ict en werktuigbouw verricht weliswaar een eind op streek, maar nog niet klaar met de noodzakelijke schuldafbouw.

Dat gat kan op een aantal manieren worden opgevuld. Want dat de operationele prestaties dermate goed zullen uitpakken om uit die kasstroom schuld af te lossen, is niet waarschijnlijk.

Daarom is een nieuwe aandelenemissie niet ondenkbeeldig. Imtech maakte medio maart al bekend de handen vrijer te willen hebben om eventueel nieuwe aandelen te kunnen uitgeven.

Daarvoor wil het Goudse concern tijdens de komende aandeelhoudersvergadering (22 mei) de zogeheten nominale waarde verlagen. Met de koersdaling van de laatste anderhalf jaar komt de beurskoers (nu schommelend rond 1,30 euro) angstvallig dicht bij die in de statuten bepaalde nominale waarde (80 eurocent).

Onder die grens (de nominale waarde) mogen volgens Nederlandse regels geen nieuwe aandelen worden uitgegeven.

In de zomer van 2013 stortten beleggers al 500 miljoen euro in de bedrijfskas om het bedrijf op de been te houden. Dat geld ging direct naar de bank om een deel van de schuld af te betalen.

Meer onderdelen verkopen kan ook, maar Van de Aast wilde daarover ‘niet speculeren’. Wel zei hij dat ‘partijen continu bellen en op de deur kloppen’.

Kader: Winstmarge Imtech stelt teleur
- Operationeel stelden vooral de marges in de Benelux teleur. Imtech zag de groepsmarge voor het operationele bedrijfsresultaat (ebitda) op jaarbasis dalen van - 1,3 naar - 0,5 procent.

- In het vierde kwartaal bedroeg de marge nog 0,4 procent.

- In de Benelux is volgens Van de Aast sprake van ‘een uitstekende orderontvangst’. Imtech ziet geen prijsdruk, maar kampt nog wel met een hoge (indirecte) kostenbasis. Ook ‘draaiden enkele projecten slechter dan verwacht’.

- De omzet daalde met 5 procent op jaarbasis van 1,18 miljard euro naar 1,12 miljard euro, vooral dankzij projectvertragingen in het Verenigd Koninkrijk.

- Het operationele bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde wel van 15,1 miljoen euro negatief naar een verlies van 5,9 miljoen euro.

- Onder de streep rolde er een nettoverlies uit van 77,3 miljoen euro. Vorig jaar leed Imtech nog een verlies van 59,6 miljoen euro.




Gerelateerde artikelen