VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 mei 2014

Imtech zoekt weg uit "ondraaglijke" schulden

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Zestien maanden na bekend worden van de grootschalige fraude bij Imtech trekt het bestuur alle registers open om de crisis te bezweren. Alle mogelijkheden worden onderzocht om de "ondraaglijke" schuldenlast te verlichten.

Het Imtech-bestuur heeft de afgelopen maanden zijn strategie gewijzigd in de bestrijding van de grootste crisis in de historie van het bedrijf.

Het adagium is veranderd van "niet aan de orde" naar "alles is mogelijk". Met dat laatste gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe uitgifte van aandelen.

Tijdens de recente vergadering met aandeelhouders kreeg Imtech ruimere mogelijkheden om nieuwe aandelen uit te geven. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf ook extra geld gaat aantrekken op deze manier.

Het geeft in ieder geval meer ruimte om een goede prijs te krijgen bij de verkoop van bedrijfsonderdelen. Het is gemakkelijker onderhandelen als je ook andere mogelijkheden hebt.

Dat Imtech stukken van het eigen bedrijf gaat verkopen is in ieder geval duidelijk. Het heeft . Naar eigen zeggen zijn er tientallen gegadigden om deze activiteiten over te nemen.

Binnenkort zal Imtech de beste bieding selecteren via een veiling. Dat de opbrengst gebruikt zal worden om de eigen schulden te verlichten mag duidelijk zijn. Volgens financieel directeur Hans Turkesteen is de huidige schuld "ondraaglijk".

De kosten en voorwaarden van de bankkredieten die het bedrijf heeft afgesloten.

Geld terug halen bij fraudeurs zal weinig verlichting bieden. Imtech denkt dat een fors deel van de verduisterde tegoeden voorgoed verloren zijn.

Maatregelen accountant
De jaarlijkse bijeenkomst met beleggers was ook het moment om terug te kijken op de gebeurtenissen rond Imtech afgelopen jaar.

Behalve de grootschalige fraude in onder meer Duitsland en Polen - die in februari 2013 naar buiten kwam - was er afgelopen februari het nieuws over .

Dat het voormalig management er tussen 2006 en 2010 dubieuze praktijken op na hield moest Imtech uit de pers vernemen. Ook huisaccountant KPMG had het "onethische gedrag" niet opgemerkt. Tegenover beleggers verklaarde KPMG dat de Zwitserse dochter buiten de controle-opdracht viel. Het ging hier maar om een half procent van de totale concern-omzet.

In het geval van de fraude in Duitsland - een veel belangrijkere markt voor Imtech - toonde KPMG zich al eerder niet schuldbewust. De accountant was niets te verwijten, zo meende deze zelf. Tegen bedrog was nu eenmaal weinig te doen. Desondanks heeft KPMG veel verantwoordelijken voor de controle bij Imtech inmiddels vervangen.

Oud-topman KPMG aan boord
Ook bij vervanging in de raad van commissarissen viel de naam van KPMG. Oud-bestuursvoorzitter van het accountantskantoor werd tot commissaris benoemd. Dat ging .

Namens particuliere beleggers stemde VEB-vertegenwoordiger Errol Keyner tegen de benoeming, vanwege mogelijke belangenconflicten. "Bij elke andere onderneming had Van de Veer commissaris kunnen worden, maar niet bij Imtech."

LEES MEER:

15 mei 2014


Gerelateerde artikelen

Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
12-10-2017

Kwalificerende Imtech-aandeelhouders kunnen de komende dagen een compensati…

Lees verder

imtech schikking compensatie
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
22-07-2016

Deelnemers aan de Imtech-schikking hebben nog tot 31 juli 2016 de mogelijkh…

Lees verder

imtech compensatie
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
09-12-2015

De Vereniging van Effectenbezitters en de curatoren bundelen de krachten in…

Lees verder

VEB imtech faillissement

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}