VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 juni 2014

Weerzin tegen uitzendwerk raakt winstgevendheid Duitsland

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De zwarte-rode coalitie in Duitsland werkt aan nieuwe regelgeving die uitzend- en flexwerk aan banden moet leggen. Het door uitzenders gepropageerde idee dat het aandeel flexwerkers alleen maar zal toenemen is dus zo zeker nog niet.

Randstad-bestuursvoorzitter Jacques van den Broek aan om zich te beklagen over de slechte reputatie die uitzendwerk geniet.

"In Nederland heeft uitzendwerk ook geen al te beste reputatie, maar nergens is de kritiek zo paradoxaal als in Duitsland."

Met die paradox bedoelt Van den Broek dat Duitsland begin deze eeuw de arbeidsmarkt heeft versoepeld, maar nu de klok weer probeert terug te draaien.

Blokkeren
Daarbij gaat het onder meer om een regel die de termijn dat uitzendkrachten bij een werkgever mogen werken maximeert op 18 maanden. Daarna moeten ze óf in dienst komen, óf bij een andere klant van de uitzender aan de slag.

Van den Broek wijst op de nadelen. "Als je het goede flexwerk verder inkrimpt, zal dat niet tot meer vaste banen leiden, maar alleen tot meer slecht flexwerk." Randstad zal deze maatregel daarom zonodig via Europa proberen te blokkeren.

Stijging lonen
De bestuursvoorzitter waarschuwt daarnaast voor een te snelle stijging van het minimumloon, dat Duitsland binnenkort gaat invoeren.

"Bedrijven die hun winstmarge verliezen zullen op zoek gaan naar nieuwe vestigingsplaatsen. Toeleveranciers aan de auto-industrie bijvoorbeeld. Polen is niet ver weg voor de Duitse industrie."

Behalve de zorgen over de belangen van werknemers zal Randstad-topman Van den Broek ook aan de belangen van zijn bedrijf denken. Regelgeving heeft direct impact op de resultaten van Randstad.

In 2013 zette een regel voor gelijke betaling van uitzendkrachten druk op de winstmarge van Randstad Duitsland. Deze daalde van 5,1 naar 4,3 procent. Branchegenoot USG People zag in 2013 iets soortgelijks gebeuren.

De weerzin tegen flexwerk blijft niet beperkt tot Duitsland. In Nederland is onlangs een wet aangenomen die de ‘doorgeschoten flexibiliteit' moet aanpakken. In het Verenigd Koninkrijk is er een roep om het verbieden van nulurencontracten.

Uitzenders wekken graag de suggestie dat flexwerk, hun kernactiviteit, het werk van de toekomst is. Misschien hebben ze gelijk, maar ze hebben het politieke tij niet mee.

De Duitse situatie laat zien dat de politiek soms ook bereid is om verder te gaan dan holle retoriek en dat dit dan direct financiële impact heeft voor de uitzenders.


Gerelateerde artikelen

Randstad en Manpower: de nummer 2 en 3 uitzenders vergeleken
Goed draaiende uitzenders USG en Randstad vol vertrouwen over nabije toekomst
Randstad let minder scherp op de kosten dan het doet voorkomen
30-10-2014

Randstad gaat er prat op zeer kostenbewust te opereren. Toch blijkt het wi…

Lees verder

Randstad en USG People vechten tegen hoge marktverwachtingen
31-07-2014

Uitzendorganisaties Randstad en USG overhandigden mooie groeicijfers over …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}