VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door commissarissen toegekende speciale bonus voor twee voormalige bestuurders. Ruim 89 procent van de aanwezige beleggers stemde tegen.

Dat is de uitkomst van de dinsdag gehouden aandeelhoudersvergadering.

Niet eerder leidde aandeelhoudersprotest tot zo'n grote motie van afkeuring over een bonustoekenning.

In de vergadering hebben naast de VEB ook ING (de fondsen, niet de groep) en ASR hun tegenstem  beargumenteerd, waarbij zij aangaven dat dit soort desinvesteringen behoort tot het reguliere takenpakket van bestuurders. ASR zei dat ook het teleurstellende koersverloop een rol speelde.

Terughalen
Namens beleggers roept beleggersvereniging VEB commissarissen op om de uitgedeelde aandelenbonussen bij de beide bestuurders terug te halen.

Alhoewel beleggers zich met grote meerderheid hebben uitgesproken tegen de speciale transactiebonus hebben commissarissen al in een eerder stadium aangegeven aan de stemuitslag ‘niet automatisch consequenties te verbinden'.

Volgens Corbion houdt dit ‘niet automatisch in dat de toekenning van de aandelen ongeldig wordt in de verhouding tot de voormalig bestuurders'.

Wel geeft de rvc aan ‘enkele alternatieven te zullen bekijken waaronder in gesprek gaan met het management over een passende beloning'.

Transactiebonus
De raad van commissarissen (rvc) van het inmiddels tot biotechnologiebedrijf omgedoopte voormalige CSM kende oud-topman Gerard Hoetmer en voormalig cfo Koos Kramer enkele maanden geleden toe.

Als argument werd de ‘succesvolle desinvestering van de bakkerijdivisie' gegeven in maart vorig jaar.

Volgens de rvc was die verkoop bovendien ‘cruciaal voor het lange termijn succes van Corbion', zo schreven zij in een toelichting op de speciale transactiebonus.

Half miljoen euro
Hoetmer kreeg een aandelenpakket ter waarde van ruim een half miljoen euro, Kramer van bijna drie ton. Deze bonussen kwamen bovenop de gewone bonussen.

Het duo vertrok eind mei bij Corbion om plaats te maken voor nieuwe mensen. Hoetmer kreeg ook een vertrekvergoeding van 2,7 miljoen euro.

De onvrede van beleggers richtte zich vooral op twee elementen. Zo waren ze van mening dat het kopen en verkopen van bedrijfsonderdelen en uitwerken van strategieën tot de dagelijkse werkzaamheden van bestuurders hoort.

Ook plaatsten ze kanttekeningen bij de door de rvc als ‘succesvol' getypeerde verkoop van het bakkerijonderdeel.
Voorafgaand aan de deal liepen analistenschattingen uiteen van 900 miljoen tot 1,3 miljard euro. Echt wild werden beleggers dan ook niet van de prijs die netto op 850 miljoen euro uitkwam.

LEES MEER:

12 mei 2014

13 november 2013



Gerelateerde artikelen