VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividend PostNL dichterbij na opschroeven winstverwachting

PostNL rekent in 2014 op meer winst door kostenbesparingen. Dividend is weer een stapje dichterbij, maar hoe lang kan het bedrijf in de kosten blijven snijden?

PostNL mag zo langzamerhand het bedrijf van de elastieken prognoses genoemd worden.

Maandagochtend kwam het postbedrijf met een verhoging van de eerder afgegeven winstverwachting.

Eerst rekende PostNL voor dit jaar op maximaal 220 miljoen euro winst, nu is dat 290 miljoen euro.

Het is de vierde keer in nauwelijks een anderhalf jaar tijd dat PostNL de eigen verwachtingen naar boven bijstelt.

Tussendoor was er ook nog een verlaging van winstvooruitzichten.

Begin dit jaar , voornamelijk vanwege hogere kosten en toenemende concurrentie bij de pakkettendivisie. Aan die aangepaste doelstelling op langere termijn verandert het bedrijf na de meevallers van nu opvallend genoeg niets.

Kosten besparen steeds moeilijker
Het persbericht van PostNL van exact vijf regels verklaart het verbeterde vooruitzicht aan ´aanhoudende sterke resultaten bij post in Nederland´.

Iets specifieker: ‘de sterke resultaten komen onder andere door een snelle realisatie van de kostenbesparingsprogramma's en enkele incidentele baten'.

Het gaat dus om eenmalige, ingecalculeerde meevallers die nu worden geboekt en dus niet in de toekomst.
Het postbedrijf heeft aangegeven voor 475 miljoen euro aan kosten te willen besparen in de periode 2011-2017.

Dit jaar wil het 115 miljoen euro aan kostenreducties doorvoeren waardoor de totale besparingen eind dit jaar al op 320 miljoen euro zullen uitkomen.

Het sommetje laat zien dat nog voor een totaal van 155 miljoen euro aan kosten te besparen valt in 2015, 2016 en 2017 (475 miljoen euro minus 320 miljoen euro).

Dat is iets meer dan 50 miljoen euro per jaar, en aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. De kosten die PostNL vandaag bespaart, kan het morgen niet meer besparen.

Voor een verdere verbetering van de resultaten is PostNL afhankelijk van operationele zaken zoals een stabilisatie in de daling van het briefverkeer en meer groei en winst bij de pakketten.

Het gegeven dat het postbedrijf wel de korte- maar niet de lange-termijndoelstelling van 2015 verhoogt doet vermoeden dat het management hier nog weinig fiducie in heeft. Over de jaren na 2015 geeft het concern helemaal geen verwachtingen.

Overigens sluiten de analisten van Rabobank niet uit dat topvrouw Herna Verhagen nieuwe kansen ziet om kosten te besparen.

Goedkoop
Financiële topman Jan Bos liet bij de eerste kwartaalcijfers optekenen dat beleggers "op basis van projecties verwachten in 2016 weer dividend uit te kunnen keren". Analisten twijfelden toen aan de haalbaarheid van de verwachting.

Maar de opgeschroefde winstverwachting maakt dividend over twee jaar een stuk realistischer. Door de hogere winst kan het gat in de balans van 679 miljoen euro immers eerder weggewerkt worden.

Hier speelt nog mee dat de boekhoudkundige winst die belangrijk is om het negatieve eigen vermogen weg te werken een stuk hoger ligt dan de contante winst omdat anders met pensioenbetalingen wordt omgesprongen. Dividend
Op welke uitkering mogen beleggers rekenen, en wat betekent dit voor de koers van het aandeel?
PostNL heeft als beleid dat het 75 procent van de netto cashwinst wil uitkeren.

De netto cashwinst is lastig te berekenen omdat toekomstige rentelasten (verkoopt PostNL het resterende belang in TNT Express?), belastingen en pensioenbetalingen lastig in te schatten zijn.

De analisten van Rabobank gaan uit dat een operationele cashwinst in de bandbreedte van 260 en 330 miljoen euro moet kunnen resulteren in een dividend per aandeel van 0,26 en 0,35 euro.

Als beleggers in PostNL tevreden zijn met een dividendrendement van 6 procent voor de uitkering in 2016 impliceert dit een koers van tussen de 4,33 (0,26 euro dividend gedeeld door 6 procent) euro en 5,83 euro.

LEES MEER:

24 februari 2014



Gerelateerde artikelen