VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech verstrengeld in hoge schulden en zwakke prestaties

Imtech-topman Gerard van de Aast zoekt een weg uit de knellende schuldenlast van de technisch dienstverlener. Alweer is het bedrijf met haar financiers in gesprek.

Imtech zit klem.

Een hoge nettoschuld en tegenvallende operationele prestaties dwingen Imtech opnieuw met de banken om de tafel te gaan.

Dat blijkt uit een tussentijdse bericht dat het installatiebedrijf donderdag voorbeurs uitstuurde.

Eén miljard euro

Daarin zeggen Van de Aast en financiële man Hans Turkesteen dat ‘Imtech gesprekken is gestart met haar financiers over een aanpassing van de financieringsafspraken waaronder de convenanten'.

De nettoschuld is opgelopen tot ruim één miljard euro, 140 miljoen euro meer dan drie maanden geleden.

De beurskoers kelderde rond het middaguur op het bericht met bijna twintig procent tot 65 eurocent. De beurswaarde van Imtech is nu zo'n 290 miljoen euro.

Op 26 augustus opent Imtech de boeken over het tweede kwartaal.

Operationeel matig

Ondertussen gaat het operationeel ook matig met het bedrijf dat in verschillende Europese landen diensten op het gebied van elektrotechniek, ict en werktuigbouw verricht.

Volgens Van de Aast liggen de nieuw binnengehaalde opdrachten, de omzet en operationele winstmarge (ebitda) in het tweede kwartaal ‘ongeveer' op hetzelfde niveau als het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat kan moeilijk als lichtpuntje worden beschouwd. In het eerste kwartaal stelden de marges in de Benelux teleur. Bovendien kwam de groepsmarge voor het operationele bedrijfsresultaat (ebitda) uit op - 0,5 procent.

Verstikkend

Bij de halfjaarcijferpresentatie zegt het duo meer tekst en uitleg te geven over hoe het bedrijf
zich uit het verstikkende schuldniveau wil halen.

De verkoop van de ICT-divisie is in ieder geval een route die Imtech bewandelt. De uitkomst daarvan verwacht het bedrijf in het lopende derde kwartaal te melden. De cash die daardoor binnenkomt, moet Imtech doorsluizen naar haar huisbanken.

Daarnaast kan Van de Aast besluiten meer onderdelen in de etalage te zetten. Ook banken vragen om respijt (tijdelijk lagere rente en/of aflossing) behoort tot de mogelijkheden, net als een aandelenemissie.

Handen vrijer
Imtech maakte onlangs de handen al vrijer om eventueel nieuwe aandelen te kunnen uitgeven door de nominale waarde van de aandelen te verlagen van 80 naar een eurocent.

Nederlandse beursfondsen mogen volgens de wet geen nieuwe aandelen uitgeven voor een emissiekoers lager dan die nominale waarde.

Belangrijk nadeel van een aandelenemissie is dat die dan tegen een erg lage koers zou moeten plaatsvinden. Er zouden dan veel aandelen nodig zijn om een redelijke emissieopbrengst binnen te halen.

Opboksen
Over de eerste drie maanden van dit jaar maakte het installatiebedrijf alleen al aan rente 24 miljoen euro over aan haar huisbanken. Meer dan het dubbele van de tien miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Tegen dergelijke rentelasten is het lastig opboksen.

Voor heel 2014, door Van de Aast al herhaaldelijk als overgangsjaar betiteld, rekende Imtech al eerder op 220 miljoen euro aan financieringskosten.

LEES MEER:

30 mei 2014

15 mei 2014




Gerelateerde artikelen