VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor PostNL zijn brieven ineens profijtelijker dan pakketten

PostNL bezorgt steeds minder brieven maar meer pakketten. De afkalvende postdivisie bleek afgelopen maanden ineens een stuk winstgevender.

PostNL laat tweede kwartaalcijfers zien die in lijn liggen met wat stond in de van begin juli.

Toen verhoogde het concern de verwachting voor de cashwinst van maximaal 220 miljoen euro naar 290 miljoen euro. De cijfers achter die winstverhoging zijn opmerkelijk.

Profijt uit post
De postdivisie is al jaren een teruglopende activiteit, omdat er eenvoudigweg minder brieven en kaarten verstuurd worden. Dat was afgelopen kwartaal niet anders: PostNL bezorgde ruim elf procent minder poststukken dan een jaar eerder.

Maar de omzet daalde maar met één procent en de winst ging liefst met een factor 16 omhoog naar 48 miljoen euro. Die meevallers zijn te danken aan verhoging van de postzegelprijs (omzet) en kostenbesparingen. De postbode komt tegenwoordig een dag minder aan huis en het aantal distributiecentra is drastisch ingekrompen.

Grote vraag is of het huidige besparingsprogramma dat loopt tot 2017 voldoende is om de dubbelcijferige krimp van de postmarkt - die aanzienlijk hoger ligt dan in omringende landen - te kunnen compenseren.

Margedruk bij pakketten
Bij pakketten, qua omzet ongeveer half zo groot als de postdivisie, is de situatie juist omgekeerd. Deze divisie groeit in omzet, maar ziet de winstgevendheid afnemen.

Afgelopen kwartaal nam de omzet met 5 procent toe- iets minder hard dan in het recente verleden. Maar de winst, geschoond voor eenmalige posten, daalde.

De lagere marges die PostNL boekt op pakketbezorging heeft twee oorzaken. Grote klanten weten gunstigere tarieven te bedingen terwijl PostNL zijn bezorgers, vaak eenmansbedrijven, een hogere vergoeding moet betalen. Zo blijft er minder over voor het bedrijf zelf.

De gevolgen zijn opmerkelijk: In het tweede kwartaal blijkt de winstgevendheid van het ouderwetse briefverkeer hoger dan dat van de pakkettendivisie.

Even geduld voor dividend

PostNL blijft vasthouden aan de verwachting om over boekjaar 2016 dividend uit te kunnen keren.
Toch blijft de vraag hoe realistisch dit is. Voor dividend moet PostNL een positief eigen vermogen hebben en een gunstigere schuldenniveau.

Wat schulden betreft is vooruitgang zichtbaar. Kredietbureau S&P verhoogde recent zijn vooruitzichten over het kredietoordeel.

Gezien de verbetering van de winst en cashflows lijkt het aannemelijk dat PostNL vrij snel twee treetjes omhoog kan klimmen naar de gewilde BBB+ rating.

De voorwaarde van een positief boekhoudkundig eigen vermogen is lastiger, want het gat in de balans wordt grotendeels veroorzaakt door zaken die PostNL niet in de hand heeft.

Halverwege 2014 was het eigen vermogen met een min van 618 miljoen euro iets minder negatief dan aan het einde van het eerste kwartaal (minus 625 miljoen euro), maar deze verbetering zet weinig zoden aan de dijk.

De aanvulling van de nettowinst van 44 miljoen euro en de verbetering van de pensioenpot (14 miljoen euro) werden aangevreten door een daling van de waarde van het belang in TNT Express van 49 miljoen euro en overige posten (2 miljoen euro).

Pijn niet voorbij
En de pijn is nog niet voorbij. Sinds de afsluiting van het tweede kwartaal is de waarde van het TNT Express-belang verder gedaald van 575 miljoen euro naar 471 miljoen euro. De matige kwartaalcijfers van TNT Express, waaruit bleek dat het herstel in Europa tergend langzaam gaat, waren hier debet aan.

Koersen stijgen en dalen, maar als de koers van TNT Express op dit lage niveau blijft liggen zal PostNL volgend kwartaal nog eens 100 miljoen euro moeten afboeken op het eigen vermogen.

Gezien de winstverwachting voor de komende twee-en-een-half jaar van 580 miljoen euro voor PostNL is een opleving van TNT Express of een stijging van de rente - die via een daling van de pensioenbezittingen doorwerkt in het eigen vermogen- noodzakelijk om het gat in de balans weg te werken.

Met een beetje pech moeten beleggers langer op dividend wachten dan PostNL nu voorschotelt.

LEES MEER:

7 juli 2014

24 februari 2014



Gerelateerde artikelen