VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd ontpopt zich tot dividendkeizer van het Damrak

Zelfs traditioneel goede betalers als vastgoedfondsen kunnen niet tippen aan het dividend van Delta Lloyd. Het wordt een behoorijke uitdaging voor de verzekeraar om dat vol te houden.

Delta Lloyd zag de inkomsten uit verzekeringspremies teruglopen.

Op de Nederlandse hypotheekmarkt werd wel vooruitgang geboekt (+53 procent) en ook de verkoop van collectieve levensverzekeringen zat met een plus van 20 procent goed in de lift.

Delta Lloyd is voorzichtig over de economische omstandigheden en de vooruitzichten voor de financiële markten.

Door de onrust rond Rusland en in het Midden-Oosten is de onzekerheid op de markten weer helemaal terug. Beleggers vluchten naar veilige havens waardoor de Duitse en Nederlandse obligaties verder oplopen. Hierdoor daalt de rente en bij een lagere rente zijn pensioenproducten minder aantrekkelijk.

Vermagering
Delta Lloyd is aan het afslanken: het kostenbesparingsprogramma ligt voor op schema en de verkoop van de Belgische bankactiviteiten verloopt naar wens, er worden nu exclusieve gesprekken gevoerd met één partij.

Van dat laatste zullen beleggers niet wakker liggen: de Belgische bankactiviteiten van Delta Lloyd stellen naar verhouding niet al te veel voor.

Degelijk
Goed nieuws is ook dat de solvabiliteitsratio (IGD) verbeterde in de eerste helft van het jaar, tot 207 procent eind juni.

Delta Lloyd had altijd een relatief lage solvabiliteit ten opzichte van branchegenoten en had zich ten doel gesteld deze tot boven de 200 procent op te krikken. Daarin is het bedrijf dus geslaagd. Verwacht wordt dat deze ratio de komende maanden verder verbetert.

Het operationele resultaat is wat lager dan de markt verwachtte, en beleggers zetten het aandeel vanmorgen dan ook iets lager. Maar het dividend is een belangrijke steun voor het huidige koersniveau.

Dividendkeizer
Delta Lloyd kondigde een interimdividend aan van 0,42 euro per aandeel, hetzelfde als vorig jaar. Als het dividend net als in de afgelopen drie jaar op 1,03 euro uitkomt, is het dividendrendement ruim 6 procent.

Er zijn geen aandelen in de AEX die daaraan kunnen tippen, zelfs de vastgoedbedrijven Corio en Unibail, die traditioneel een groot deel van hun winst uitkeren, hebben nu een lager dividendrendement.

De lage rente en de overvolle Nederlandse verzekeringsmarkt stellen Delta Lloyd echter voor flinke uitdagingen. Analisten verwachten voor de komende jaren geen groei, de winst per aandeel zal rond de 2,30 euro uitkomen. Dat moet voldoende zijn om het hoge dividend te handhaven.

LEES MEER:

2 april 2014

2 oktober 2013

  20 september 2013

7 augustus 2013

27 mei 2013 



Gerelateerde artikelen