VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro scherpt eindelijk interne controlesystemen aan

Het rommelt al langere tijd bij Fugro. De resultaten staan flink onder druk en dat komt niet alleen door de slechte marktomstandigheden. Om de gekrompen marges op te krikken, benoemt het bedrijf een hoofd interne controle en een schatbewaarder.

In juli had Fugro de markt al voorbereid op een uiterst slecht verlopen tweede kwartaal. De feitelijke zijn nog een stuk beroerder.

Hoewel de halfjaaromzet hoger is uitgekomen vergeleken met een jaar terug, is de winstgevendheid gedecimeerd.

Het bedrijfsresultaat (ebit) zakte van 133 miljoen euro naar slechts 25 miljoen euro, veel slechter dan de marktconsensus van 62 miljoen euro.

Loslaten
Fugro zag hierdoor de operationele marge krimpen van 11,4 procent naar 2,1 procent. Geen wonder dat nu dan toch de margedoelstelling van 15 procent voor 2016 wordt losgelaten.

Van de markt lijkt het concern het voorlopig niet te moeten hebben. De olie- en gasindustrie, goed voor driekwart van Fugro’s omzet, is uiterst terughoudend met investeren.

Door interne maatregelen probeert Fugro de winstgevendheid te verhogen. Naast het bewaken van de geldstromen impliceert dat ook minder investeringen in de vloot.

Zwakte in Geoscience
Voor de bedrijfsonderdelen Geotechniek en Survey geldt dat zij in het tweede kwartaal de winstgevendheid wel wisten te verbeteren en de vooruitzichten hier ook redelijk goed zijn.

Bij Geotechniek spreken we over bodemonderzoek voor met name infrastructurele werken en bij Survey gaat het om een breed palet diensten die Fugro levert aan de olie- en gasindustrie, duurzame energiewinning en overheden.

Ook de Subsea divisie, bouw- en installatiediensten op zee, wist op enkele slecht renderende contracten beter te presteren al werd over de eerste jaarhelft nog rode cijfers geschreven.

De pijn zit vooral bij het onderdeel Geoscience, onderzoek naar de opbouw van de zeebodem.

Op deze divisie, dat kan worden onderverdeeld in Seabed (joint venture met het Franse CGG Veritas) en de multi-client bibliotheek, die Fugro heeft verzameld zonder dat daar concrete opdrachten van klanten voor waren, heeft Fugro fors moeten afboeken.

In totaal schrijft Fugro voor 346,6 miljoen euro af, een bedrag dat hoger is dan de eerder aangegeven 300 miljoen euro.

De forse afboeking is noodzakelijk omdat de vooruitzichten voor Geoscience nog altijd niet gunstig zijn. Vooral de grote olie- en gasconcerns schroeven hun investeringsbudgetten op dit vlak terug.

Maatregelen
bestuursvoorzitter Paul van Riel, sinds november 2012 aan het roer bij Fugro, kondigt straffe maatregelen aan om de resultaten van Fugro weer naar acceptabele niveaus te brengen.

Van Riel is de voorman die de boodschap brengt, maar de hand van zowel de raad van commissarissen als van de nieuwe financieel directeur is hierin duidelijk zichtbaar.

Bedrijfsonderdelen die ondermaats presteren worden aangepakt, verkocht of gesloten. Dit betreft vooral Seabed, waar bekeken wordt of dit in een soort modulair model gegoten kan worden.

Dit dient grote bewegingen in de bezettingsgraad beter op te vangen en dus tot een meer flexibelere kostenstructuur te komen.

Doorklinken
Naast allerlei reorganisaties wordt ook de aansturing van de organisatie gecentraliseerd tot op landenniveau. Dit moet tot een betere kostenbeheersing en efficiency leiden.

Hierin klinkt de kritiek van de uit eigen beweging in februari vorig jaar opgestapte commissaris Frans Cremers door.

Meer aandacht komt er voor werkkapitaalbeheer, vooral het aantal uitstaande debiteurendagen moet flink omlaag.

Wat dat betreft heeft het allemaal nog erg lang geduurd alvorens Fugro actie onderneemt.

Een goede interne controle is essentieel en kan grote verliezen op projecten voorkomen. Wat dat betreft zijn er met bedrijven als Imtech, BAM en SBM Offshore inmiddels voorbeelden genoeg.




Gerelateerde artikelen