VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 augustus 2014

Lagere kostenbasis helpt Beter Bed niet meer

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Slaapkamerdetaillist Beter Bed ziet de orderinstroom weer stijgen, maar dan wel van een bijzonder laag niveau. Ondanks kostenbesparingen is het bedrijf amper winstgevend.

De tweedekwartaalcijfers van Beter Bed uit Uden zijn niet echt verrassend meer omdat het bedrijf vorige maand al behoorlijk wat inzicht in de cijfers had gegeven.

De cijfers zijn nog altijd bedroevend. Beleggers hebben dan ook vooral oog voor de vooruitzichten en die zijn iets zonniger geworden. Huizenmarkt en consumentenvertrouwen zijn belangrijke parameters voor de slaapkamerinrichter.

Cijfers zwak

De omzetdaling van 5,9 procent in het eerste kwartaal heeft zich in het tweede kwartaal nog wat versneld tot 6,8 procent. Dit komt echter vooral door de sluiting van minder rendabele winkels.

Waar een lager kostenniveau bij Beter Bed in het verleden altijd garant stond voor goede resultaten in mindere tijden is dat nu niet meer toereikend.

Beter Bed gaf in juli al aan dat het bedrijfsresultaat (ebit) in het tweede kwartaal  rond het niveau van het jaar ervoor zou uitkomen.

Na de 20 procent daling in het eerste kwartaal tot 6,4 miljoen euro klonk dat niet onaardig, maar het tweede kwartaal van vorig jaar leverde een ebit op van nul.

Na zes maanden staat de ebit-teller dus nog steeds op 6,4 miljoen euro. Het tweede kwartaal leverde een nettowinst op van 4 ton, tegen 2 ton verlies het jaar ervoor.

Ter vergelijking, in goede jaren was een ebit van 10 miljoen euro en een nettowinst van 7 miljoen euro normaal.
Na zes maanden puffen en zweten in 2014 bedraagt de nettowinst slechts 4,9 miljoen euro, 10 procent minder dan vorig jaar.

Orderintake omhoog

Belangrijker voor de toekomst is dat de like-for-like orderintake in Nederland (32 procent van de omzet) in het tweede kwartaal met 5,4% gestegen is en in Spanje met 12,7%. In deze landen heeft Beter Bed de hardste klappen gekregen.

Meest gewicht in de schaal legt echter de Duitse markt (55 procent van de omzet), waar Beter Bed actief is met de formule Matratzen Concord dat altijd een solide prestatie neerzette.

In het tweede kwartaal (-2,5 procent) versnelde de autonome krimp in Duitsland nog vergeleken met het eerste kwartaal (-1,6 procent). De like-for-like omzet van Matratzen Concord Duitsland is in het derde kwartaal weer aangetrokken en dat zelfde geldt voor Oostenrijk.

Topjaren ver weg

Daarmee wordt weer een bodem neergelegd en kan Beter Bed via optimalisatie van winkels en het prille marktherstel bouwen aan resultaatherstel.

Of de topjaren van weleer, 2010 en 2011 waarin een winst per aandeel van circa 1,30 euro werd verdiend, spoedig terugkeren valt te betwijfelen.

Daarvoor is het consumentenvertrouwen te laag en zit ook de toegenomen concurrentie in Duitsland Beter Bed dwars.   

LEES MEER:

11 oktober 2013

23 januari 2013

30 augustus 2012

28 oktober 2011

26 augustus 2011

4 mei 2011

10 maart 2011

21 januari 2011

21 januari 2011

16 juli 2010

Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Onrust en omzetkrimp in groeimarkten Beter Bed
Beter Bed nu ook geraakt door lagere Duitse verkopen
11-10-2013

Dat Beter Bed het moeilijk heeft is bekend. Duitsland hield het bedrijf lan…

Lees verder

Visie op Europa bepaalt keuze van beleggers voor Beter Bed of Acomo
31-08-2013

Bedrijven die veel omzet halen buiten Europa hebben momenteel een voorspron…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}