VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Risicoprofiel Van Lanschot verder verbeterd

De halfjaarcijfers van de Bossche bank Van Lanschot tonen aan dat het bedrijf succesvol is met de verbetering van het risicoprofiel. Daarnaast gaat de bank eigen aandelen inkopen.

Na het wat summiere verslag over het eerste kwartaal hebben beleggers feitelijk pas meer inzicht gekregen in de gang van zaken bij Van Lanschot dit jaar.

De bank overhandigt een stevige winstgroei van 34 procent tot 54,1 miljoen euro, zijnde het resultaat gecorrigeerd voor eenmalige lasten.

Wie dieper in de cijfers duikt moet evenwel constateren dat de bank het nog altijd moet hebben van een lagere dotatie aan de bekende stroppenpot, en winsten op beleggingen.

Kernbedrijf stabiel
De onderliggende resultaten van het kernbedrijf, private banking, asset management en merchant banking, vertonen een min of meer stabiel beeld.

De effectenprovisies bleven stabiel op 94,9 miljoen euro. De zogeheten terugkerende provisies (beheer-, advies- en servicefee) maken inmiddels 82 procent van de totale provisie-inkomsten uit tegen 75 procent vorig jaar.

Het renteresultaat zakte fractioneel tot 106,6 miljoen euro. Dat lijkt een goede prestatie, want in het afgelopen halfjaar bouwde Van Lanschot de risico-gewogen activa af met 250 miljoen euro, oftewel 10 procent. 

Het gaat hier om relatief risicovolle zakelijke leningen en vastgoedkredieten. Margeverbetering bij overige kredieten en spaargeld hebben dit vrijwel volledig opgevangen terwijl Van Lanschot tegelijk zijn risicoprofiel verder heeft verbeterd.

Inmiddels is de huidige kredietportefeuille voor 87,9 procent gefinancierd met spaargeld en deposito’s. Het afgelopen halfjaar is er weer meer geld de bank binnengestroomd.

Strategie op schema
Afbouw van de meer risicovolle leningen past in de strategie van de bank zich te transformeren van een kapitaalintensieve kredietverstrekker met een relatief hoog risicoprofiel naar een gespecialiseerde vermogensbeheerder met stabiele inkomstenbronnen.

Minder riskantere kredieten vertaalden zich in een sterkere kapitaalpositie. De zogeheten Common Equity Tier-I ratio, oftewel de maatstaf die aangeeft in hoeverre er een buffer is om verliezen op te vangen, verbeterde van 13,1 procent eind 2013 naar 13,8 procent eind juni.

Ook blijft de bank onder leiding van topman Karl Guha zichzelf besparingen opleggen. Vooral in 2012 en 2013 zijn flinke stappen gezet, maar ook dit jaar zien we de personeelskosten met 9 procent dalen.

Mede hierdoor kon de efficiencyratio (kosten gedeeld door de omzet) nog wat verbeteren van 66,6 procent naar 66,2 procent.

Aandeleninkoop
De komende tijd wil Van Lanschot 150 duizend eigen aandelen inkopen, nog geen half procent van het aantal uitstaande aandelen van de bank. Toch is dit een significant aantal: het aantal dagelijks verhandelde aandelen lag het afgelopen halfjaar rond de 6000 stuks.

Het laatste inkoopprogramma dateert uit de tijd van oud-topman Floris Dekkers. In een periode van een maand werden in de zomer van 2012 50 duizend aandelen teruggekocht van beleggers.  




Gerelateerde artikelen