VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Begeleidende banken eisen emissieopbrengst Imtech grotendeels op

In ruil voor het garanderen van de claimemissie hebben begeleidende banken afgedwongen dat zij meer dan de helft van de opbrengst krijgen. Aandeelhouders betalen de rekening voor het opschonen van de balans. 

Na maanden van speculatie over verschillende scenario´s voor Imtech kwam er gisteren uitsluitsel. De technisch dienstverlener lanceert een omvangrijke emissie van 600 miljoen euro om het gat in de balans van het concern te dichten.

Waar bij claimemissies doorgaans enkele tientallen procenten van de beurswaarde aan vers kapitaal wordt opgehaald, is de verhouding bij Imtech volledig uit het lood geslagen.

Topman Gerard van de Aast wil bijna 3,5 keer zoveel kapitaal ophalen als de huidige beurswaarde van 175 miljoen euro.

De meeste zakenbankiers zullen bedrijven die langskomen met emissievoorstellen met dit soort verhoudingen snel richting de uitgang werken. Maar in het geval van Imtech hebben vier begeleidende banken (ING, Rabobank, ABN Amro en Commerzbank) de uitgifte gegarandeerd.

Het viertal zegt toe dat het alle aandelen die beleggers niet willen hebben zelf opneemt.

Ongelijke kappen
De reddende hand van de vier banken heeft weinig met altruïsme te maken. In ruil voor de claimemissiegarantie hebben de banken stevig onderhandeld over wat er met de emissieopbrengst moet gebeuren.

“De banken die de claimemissie begeleiden hebben voorrang bij de aflossing van schulden”, aldus financieel directeur Hans Turkesteen bij de cijferpresentatie.

In een met informatie over de emissie, worden twee scenario’s geschetst: één waarbij de banken met meer dan de helft van de onverkoopbare Imtech-stukken blijven zitten, en één waarbij zij wel meer dan de helft van de nieuwe aandelen weten te verkopen.

In het eerste scenario is afgesproken dat Imtech de emissieopbrengst moet gebruiken om de schulden van de vier begeleidende banken terug te betalen.

Hoe groot het aandeel is van deze vier banken in de totale schuldfaciliteit van maximaal 700 miljoen euro van een bankensyndicaat van 11 verschillende banken geeft Imtech niet.

Als alle schulden van de vier begeleidende banken is afgelost worden de 7 andere banken terugbetaald. Er zal niet voldoende cash zijn om alle banken af te lossen, maar banken krijgen wel voor iedere uitgeleende euro 100 eurocent terug.

Scenario twee
In een scenario waarin meer dan 50 procent van de uitgifte kan worden weggezet bij beleggers, heeft Imtech iets meer bewegingsruimte.

In dat geval mag Imtech 100 miljoen euro in kas houden voor reorganisaties, is de terugbetaling aan de vier banken gemaximeerd tot 350 miljoen euro en is er een bedrag van 120 miljoen euro beschikbaar om schulden terug te kopen met een korting.

Het laatste wordt geregeld via een zogeheten ‘Dutch Auction’. Dat wil zeggen dat schuldeisers – met uitzondering van de vier begeleidende banken - hun schulden tegen een korting op de hoofdsom aan mogen bieden aan de technisch dienstverlener.

Wie deze partijen zijn is onduidelijk omdat enkele banken binnen het syndicaat hun schulden hebben doorverkocht aan Britse en Amerikaanse fondsen.

Imtech begint te kopen bij de aanbieder die de grootste korting geeft, en gaat door tot de 120 miljoen euro op is.

Aandeelhouder pakt rekening op 
‘De afspraken over het terugbetalen van schuldterugbetalingen zijn het resultaat van onderhandelingen tussen verschillende partijen met verschillende petten op’, aldus financieel directeur Turkesteen bij de analistenpresentatie.

Het eindresultaat maakt duidelijk dat de positie van de schuldeisers, zoals gebruikelijk, aanzienlijk sterker was dan van aandeelhouders.

Door de emissieopbrengst en de verwachte verkoopopbrengst van ICT (255 miljoen euro) aan te wenden voor schuldaflossing zijn de banken op korte termijn van het probleemdossier af.

De enige prijs die zij hiervoor betalen is dat Imtech mogelijk voor 120 miljoen aan schuld met een korting kan terugkopen. Die bijdrage is gegeven de huidige schuld van één miljard euro gering te noemen.

Voor beleggers moet de toekomst uitwijzen hoe de extra investering van 600 miljoen euro zal uitpakken.

Gegeven de beoogde marge van tussen de 3 en 6 procent op de lange termijn - Imtech zegt niet wanneer het deze marge wil realiseren - en een geschatte omzet van iets meer dan 4 miljard euro over enkele jaren moeten beleggers geen rekening houden met stevige rendementen.

LEES MEER:

26 augustus 2014

31 juli 2014

30 mei 2014

15 mei 2014




Gerelateerde artikelen