VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alles wat u moet weten over de claimemissie van Imtech

Woensdag maakte het van fraude en financiële perikelen opkrabbelende Imtech de voorwaarden bekend van de claimemissie. Het bedrijf wil 600 miljoen euro vers kapitaal op halen. Wat moet een belegger hiermee?

De aandelenuitgifte geeft beleggers de mogelijkheid om op de nieuwe aandelen in te schrijven. Nadeel is dat niet meedoen betekent dat het aandeel in de toekomstige winsten van een beleggers verwatert.

Maar hoe werkt het precies?

131 tegen 1
Ieder aandeel Imtech geeft recht op één claim. Die krijgen beleggers in hun portefeuilleoverzicht bijgeschreven.

Iedere claim geeft weer het recht om in te schrijven op 131 nieuw uit te geven aandelen tegen een uitgiftekoers van 1 eurocent.

Als een aandeel ex-claim gaat, bij Imtech is dit 9 oktober (morgen dus), heeft dit effect op de beurskoers. Van tevoren is daarom een theoretische ex-inschrijvingsrechtenprijs, de zogeheten TERP berekend.


De TERP geeft weer wat het aandeel waard is rekening houdend met de emissie en exclusief het claimrecht.

Deze TERP is gelijk aan de oude beurswaarde van Imtech (aantal uitstaande aandelen maal beurskoers, in dit geval slotkoers van 7 oktober) plus de omvang van de emissie, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen na afronding van de emissie.

De TERP is dus het gewogen gemiddelde van de prijs van de nieuwe en oude aandelen en wordt in formulevorm als volgt berekend:


Doordat voor elk oud aandeel 131 nieuwe aandelen worden uitgegeven, kan de TERP als volgt berekend worden:
De korting
Aangezien de uitgifteprijs 0,01 euro bedraagt, is de korting ten opzichte van de TERP-prijs:


De korting kan gezien worden als lokkertje om beleggers over de streep te trekken om in t schrijven op de emissie.

Waarde claim
Als beleggers geen gebruik willen maken van het inschrijfrecht, kunnen zij deze vanaf 9 oktober gedurende twee weken via de beurs verkopen. De opbrengst van deze verkoop kan dan gezien worden als een vergoeding voor de winstverwatering die de belegger tegemoet zal zien.

De theoretische waarde van een claim- ofwel inschrijvingsrecht is afhankelijk van de beurskoers van de oude aandelen, de uitgifteprijs van de nieuwe stukken en de ruilverhouding, gecorrigeerd voor gemiste rente-inkomsten.

Aangenomen dat de gederfde rente verwaarloosbaar is, kan de theoretische prijs van een inschrijvingsrecht als volgt worden berekend:

waarde inschrijvingsrecht = ruilverhouding x (TERP - uitgifteprijs)

Bij een TERP van 0.012773 euro is de waarde van de claim in theorie dus als volgt:

131/1 x (0.012773 - 0.01) = 0,36 euro

De werkelijke waarde is afhankelijk van vraag en aanbod via de beurs en kan hier natuurlijk van afwijken.

Inschrijven of niet?
De afweging om in te schrijven is afhankelijk van persoonlijke beleggingsdoelstellingen en de verwachting ten aanzien van het aandeel Imtech.

Pessimistische beleggers zullen er op wijzen dat hun totale inleg van 600 miljoen euro afgezet tegen de toekomstige winstontwikkeling niet bepaald rooskleurig is.

Het perspectief dat het bestuur van Imtech beleggers geeft - een marge van tussen de 3 en 6 procent op de lange termijn (Imtech zegt niet wanneer exact) op een geschatte omzet van iets meer dan 4 miljard euro - is mager afgezet tegen het bedrag dat de technisch dienstverlener wil ophalen.

Optimistische beleggers zullen meer kijken naar het lagere risico door schuldafbouw, de flinke beoogde kostenbesparingen en het gegeven dat het management zich na, lange tijd, weer puur kan richten op de operationele gang van zaken.

Volgens het informatiedocument van Imtech kunnen beleggers tussen 9 oktober (vanaf 09:00) en 22 oktober (17:40) inschrijven op de claim. Let wel op: de meeste brokers hanteren een iets kortere termijn. Op 27 oktober worden de nieuwe aandelen uit gegeven.

Beleggers Lynx, Interactive Brokers en DeGiro: uitkijken!
- Een aandeelhouder die te maken krijgt met een claimemissie heeft drie opties: inschrijven, de claimrechten verkopen of niets doen.

- Voor beleggers die hun claimrechten willen verkopen, rekenen de meeste banken de gebruikelijke transactiekosten die gelden voor de handel in aandelen.

- Beleggers die niet inschrijven of verkopen kunnen bij DeGiro en Interactive Brokers benadeeld worden. Hun rechten kunnen waardeloos worden. Bij grote portefeuilles kan zo enkele honderden euro's verloren gaan.

- De overige banken verkopen vlak voor de deadline alle claimrechten waar beleggers geen gebruik van hebben gemaakt, maar brengen hiervoor een speciaal tarief in rekening.

LEES MEER:

27 augustus 2014

26 augustus 2014

31 juli 2014

30 mei 2014

15 mei 2014


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen