VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf mogelijkheden om koopjes te jagen na de olieprijsdaling

De daling van de olieprijs heeft overal op de financiële markten impact. Waar moeten koopjesjagers of beleggers die rekenen op een verdere olieprijsdaling zijn?

De grote oliebedrijven zetten vrijdag hun koersdaling van donderdag voort.

Sinds de OPEC besloot de productie niet terug te schroeven is er circa 7 procent van het aandeel Shell afgegaan. De olieprijsdaling is echter overal te zien. Een overzicht van beleggingen die lijden onder de lage olieprijzen.

1. Amerikaanse schalie-aandelen
De Amerikaanse schalie-industrie wordt vaak genoemd als potentieel slachtoffer. Vorig jaar zette nog een aantal aandelen op een rij die beleggers moesten hebben als ze in de schalierevolutie wilden investeren. Dit zijn allemaal aandelen die inmiddels een flink stuk lager staan.

2. Dienstverleners aan de olie-industrie
De bedrijven die diensten verlenen aan de olie-industrie zakken uiteraard mee met hun klanten.

Het Noorse boortorenbedrijf maakte deze week bekend dat het geen dividend meer betaalt tot de markt is aangetrokken. Het aandeel kelderde hierna. Het in Amsterdam genoteerde Core Lab staat inmiddels 30 procent onder zijn piek van dit voorjaar.

3. Nederlandse dienstverleners
Ook Fugro (-6 procent) en SBM Offshore (-3 procent) zijn de laatste dagen gezakt.

De olieprijsdaling heeft Boskalis vooralsnog niet geraakt. Dit aandeel is alleen maar opgelopen sinds de olieprijs een aandachtspunt voor beleggers werd. Dit is opvallend aangezien olie en gas de laatste jaren dankzij overnames een steeds belangrijker markt voor het bedrijf is geworden.

4. Obligaties en valuta van olielanden
De dalende olieprijs raakt de typische olielanden uiteraard hard. De rente op tienjaars Russische staatsobligaties ligt inmiddels ruim boven de 10 procent. De roebel gleed de afgelopen dagen verder weg tegen de dollar en de euro. Hetzelfde voor de obligaties en valuta van andere olielanden.

5. Inclusief Noorwegen
De Noorse kroon heeft in een week tijd 4 procent verloren op de euro. Noorse staatsobligaties zitten overigens wel in de lift, net als die van andere westerse landen.

Hierbij speelt waarschijnlijk dat de verslechterde economische vooruitzichten mogelijk reden is voor de Noorse centrale bank voorlopig af ziet van renteverhogingen.

Wie gelooft dat de prijsdaling wel op zijn einde loopt zou nu dus zijn slag moeten slaan in Noorse kronen, aandelen Shell, of aandelen van dienstverleners aan de industrie. Het is echter nog maar de vraag of het einde van de olieprijsdalingen echt in zicht is.



Gerelateerde artikelen