VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 januari 2015

Imtech ontkracht problemen in twee affaires en start onderzoek in een derde

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Imtech blijft problemen uit het verleden tegenkomen. Op het moment dat het bedrijf meer duidelijkheid biedt over twee recent bekend geworden onregelmatigheden meldt het meteen een onderzoek naar mogelijke nieuwe malversaties. Ditmaal in de Emiraten.

In die regio neemt topman Gerard van de Aast nu "bepaalde verkooppraktijken" onder de loep die mogelijk niet door de beugel konden.

Dat meldt Imtech in een perscommuniqué dat voorbeurs is verspreid. Op zich is dat al een vooruitgang ten opzichte van eerdere kwesties waarin beleggers het nieuws uit de krant moesten vernemen.

Het onderzoek in de Emiraten spitst zich toe op een werkmaatschappij die valt onder de divisie Marine. In de Emiraten is de jaaromzet van dat onderdeel volgens Imtech zo'n 15 miljoen euro omzet.

Uit de eerste onderzoeksresultaten zou naar voren komen dat de mogelijke onregelmatigheden in de Emiraten ‘een relatief klein percentage' van die jaaromzet betreffen.

Het marine onderdeel van Imtech is in dertig landen actief in de scheepsbouw en offshore, bijvoorbeeld in de bekabeling van container- en cruiseschepen en onderzeeërs.

Wanneer de malversaties precies zouden hebben plaatsgevonden, meldt de technisch dienstverlener niet. Een woordvoerder zei wel tegen persbureau ANP dat het onderzoek het gevolg is van een in november ontvangen melding.

Dat zou betekenen dat die melding vlak na de laatste aandelenuitgifte van oktober vorig jaar op het bureau van de Imtech-top is beland.

Imtech haalde met de aandelenuitgifte 600 miljoen euro op bij beleggers, een veelvoud van wat het bedrijf destijds op de beurs waard was. Een jaar eerder hadden beleggers ook al 480 miljoen euro gestort, ook door middel van een claimemissie.

Voor beide operaties moest een vuistdik prospectus worden opgesteld waarin alle laatst bekende informatie over het reilen en zeilen bij het bedrijf moest zijn opgenomen.

Geen aanwijzingen
Een affaire die in dat laatste emissiedocument in ieder geval niet expliciet was opgenomen, betrof mogelijke aanbestedingsfraude dichter bij huis in de periode tussen 2008 en 2010.

Volgens een klokkenluider, die met Imtech in een ontslagprocedure is verwikkeld, zou bij de bouw van een energiecentrale voor Essent in de Groningse Eemshaven en een andere in het Duitse Hamm sprake zijn geweest van fraude.

De melding was eind augustus al bij het bestuur bekend, maar niet expliciet in het prospectus opgenomen.

Volgens Van de Aast heeft het interne onderzoek "geen bevestiging" opgeleverd dat sprake zou zijn van kartelafspraken. 

De klokkenluider verweet Imtech de opdrachten voor een gunstige prijs binnen te hebben gesleept.

Kartelpartners kregen op hun beurt compensatie door valse facturen in te dienen bij Imtech, zo meldde De Telegraaf begin november. Het persbericht van Imtech rept niet over dergelijke eventuele betalingen door Imtech.

"Onrealistisch"
Ten slotte wuift Van de Aast een claim van de Poolse bouwer PGB weg.

Imtech kreeg naar verluidt vlak voor afgelopen Kerst een tegenclaim gepresenteerd van 131 miljoen euro wegens vermeende wanprestatie bij de bouw van het voetbalstadion in Warschau.

Volgens Van de Aast "onrealistisch, zowel ten aanzien van de onderbouwing, hoogte en timing".

Zelf had de topman zich in 2013 al bij PGB gemeld met een claim. Of Imtech nog geld te goed heeft van de inmiddels nagenoeg failliete bouwer, en of Van de Aast de openstaande rekening wellicht al geheel of deels heeft afgeboekt, valt niet uit het Imtech-bericht af te leiden.

Inmiddels is ook duidelijk dat Imtech ingaat op de uitnodiging van de VEB om duidelijkheid te geven over de problemen uit het verleden waarde onderneming nog mee kampt en de impact daarvan op de toekomst. 
 


Gerelateerde artikelen

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
04-12-2017

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ word…

Lees verder

VEB beurs beleggers
Value8 wil zijn portefeuille met meervoudige reverse listing in Nedsense in één klap saneren
Value8 wil zijn portefeuille met meervoudige reverse listing in Nedsense in één klap saneren
28-11-2017

Op 22 november 2017 publiceerde Value8 eindelijk de definitieve jaarrekenin…

Lees verder

VEB Aandeelhouders Value8
De forse bewegingen na de derdekwartaalcijfers
De forse bewegingen na de derdekwartaalcijfers
20-11-2017

Effect 11, die op vrijdag 17 november bij de leden van de VEB in de bus vie…

Lees verder

VEB analisten effect
Nieuwe wetgeving voor collectief schadeverhalen onderweg

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}