VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stilstand is achteruitgang bij Unilever

Tevredenheid bij Unilever over de jaarresultaten, minder voldoening bij beleggers. De groeimotor van het concern hapert wel erg nadrukkelijk.

De reacties op de voorlopige jaarcijfers van Unilever lopen sterk uiteen. Het concern zelf toont zich - hoe kan het anders - tevreden. Zeker omdat deze, zoals topman Paul Polman het verwoordt, ondermoeilijke omstandigheden tot stand kwamen.
Even de getallen op een rij: 
Unilever heeft in 2014 1,82 euro per aandeel verdiend, een stijging met ruim 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Wanneer wordt afgezien van valuta-effecten en verkoop van bedrijfsonderdelen was de toename van winst per aandeel zelfs 11 procent.

De onderliggende omzetgroei bedroeg 2,9 procent en Unilever wist in meer dan de helft van de markten waar het actief is marktaandeel te winnen. In drie van de vier divisies werd vooruitgang geboekt, alleen in voeding daalde de omzet. Daarnaast wist het concern de operationele marge met 40 basispunten te verbeteren naar 14,5 procent.

Beleggers
Beleggers zijn minder tevreden. Het bedrijf heeft overduidelijk last van een zwakke vraag in de opkomende markten en dat zal voorlopig zo blijven.

Voor 2015 wordt een met 2014 vergelijkbaar resultaat verwacht. Stilstand is achteruitgang, vinden beleggers blijkbaar en die zetten het aandeel Unilever lager terwijl de AEX oploopt.

Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern zag de kwartaalomzet in China met maar liefst 20 procent teruglopen.

Dat had te maken met afbouw van voorraden door Chinese klanten en dat proces zou inmiddels grotendeels afgerond zijn. De Chinese omzet zou in 2015 weer moeten toenemen.

De omzetgroei in opkomende markten daalde naar 5,7 procent, terwijl de omzet in de ‘volwassen markten' van Europa en Noord-Amerika met 1 procent kromp. De voedingsdivisie is de belangrijkste veroorzaker van de krimp.

De vraag naar margarine zakt in en het is dan ook niet vreemd dat Unilever van de smeersels af wil. Vorige maand werd aangekondigd dat de margarines in een aparte divisie worden ondergebracht.

Pricing power

Er is weinig ruimte voor prijsverhogingen in Europa, maar een plus voor Unilever zijn de goedkopere grondstoffen. Hierdoor kan in de komende kwartalen de winstgevendheid verder worden verbeterd, zonder dat daar omzetgroei voor nodig is.

Unilever ziet de omzet in het eerste kwartaal van 2015 zelfs afnemen, maar de groei zal in de loop van het jaar weer herstellen. Het concern gaat uit van een onderliggende omzetgroei van 2 tot 4 procent in 2015.

Voor overnames zal Unilever zich de komende tijd vooral richten op de divisie Personal Care, die in met 2014 met een omzetaandeel van 37 procent al de belangrijkste divisie was. Met het apart zetten van de margarines zal Unilever in 2015 weer iets meer opschuiven richting de non-food kant en dat zou door beleggers gewaardeerd moeten worden.

Het aandeel Unilever kost nu 20 keer de winst die door analisten over 2015 wordt verwacht. Dat lijkt duur, maar het keert ieder kwartaal 28,5 cent dividend uit en dat betekent een dividendrendement van 3,3 procent.

Er is een sterke kasstroom die dat dividend steunt. Bij de huidige lage renteniveaus zal dat de koers steunen.




Gerelateerde artikelen