VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verhoging bod Nutreco doet SHV weinig pijn

De verhoging van het bod op Nutreco doet SHV weinig pijn. De extra kosten voor de verhoging zijn namelijk van dezelfde ordegrootte als een eerdere besparing die SHV heeft weten te incasseren door flink aandelen in te slaan op de markt.

Vrijdag maakten Nutreco en SHV bekend dat het bod op Nutreco omhoog gaat van 44,50 naar 45,25 euro per aandeel.

Met deze verhoging hebben SHV en Nutreco de tegenstribbelende grootaandeelhouders APG en NN over de streep getrokken.

Daarmee lijkt de overname in kannen en kruiken. SHV heeft op dit moment al ruim 19 miljoen aandelen Nutreco in handen. Voor de overige ruim 48 miljoen stuks zal het circa 0,75 euro extra moeten betalen, wat neerkomt op 36 miljoen euro.

Makkelijk te geef
Het zal voor het investeringsfonds echter niet moeilijk zijn geweest deze verhoging weg te geven. Het fonds heeft met zijn aandelenaankopen na aankondiging van het bod in oktober namelijk al een bedrag van deze ordegrootte kunnen besparen.

Dat zit zo. Vanaf oktober heeft SHV bijna 12,5 miljoen aandelen ingeslagen. Kort na aankondiging van het bod van 40 euro kocht SHV ongeveer 3,2 miljoen aandelen net onder de toen geldende biedprijs. Sinds de verhoging naar 44,50 euro heeft SHV 9,2 miljoen aandelen gekocht net onder die prijs.

Gemiddeld betaalde SHV 42,83 euro per stuk*, circa 2,42 euro per aandeel minder dan het nu geldende bod. Dat komt neer op een totale besparing voor SHV van circa 30 miljoen euro, bijna evenveel als de kosten van de verhoging.


SHV heeft de periodes tussen de verhogingen achteraf dus kunnen gebruiken om relatief goedkoop flinke hoeveelheden aandelen in te slaan.

Eerdere verhoging
Dat er zo'n lange tijd tussen de eerste en tweede verhoging zit, is in dit perspectief wel opvallend. Begin november zijn Nutreco en SHV namelijk ook al om tafel gegaan met drie, niet bij naam genoemde, grootaandeelhouders.

Dit resulteerde toen in de eerste verhoging van het bod van 40 naar 44,50 euro. Daarbij speelde overigens wel mee dat concurrent Cargill aan de deur rammelde als potentiële concurrerende bieder. Achteraf is wel de vraag waarom toen niet meteen 0,75 euro extra is geboden om NN en APG over te halen aan boord te komen.

Voor beleggers die dachten dat de eerdere biedprijzen een eindbod waren en die hun stukken toen op de markt hebben verkocht is de laatste verhoging een onaangename verrassing. Dat SHV ondertussen vrolijk heeft ingeslagen maakt de druiven voor hen extra zuur.

*Deze prijs is gebaseerd op de persberichten over de door SHV gekochte aandelen in het register van de AFM. In de reeks persberichten zitten enkele kleine onvolkomenheden met betrekking tot de aankopen waardoor de exacte prijs enigszins kan afwijken.
Gerelateerde artikelen