VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe lang is verzekeraar Delta Lloyd nog dividendkampioen op het Damrak?

Beleggers in Delta Lloyd krijgen een moddervet dividend overgemaakt. Maar hoe lang is zo'n winstuitkering houdbaar in een markt waar steeds moeilijker geld te verdienen valt?

Verzekeraar Delta Lloyd is de onbetwiste dividendkampioen op het Damrak. Het aandeel geeft het hoogste dividendrendement van alle aandelen die zijn opgenomen in de hoofdindex AEX.

Dinsdag maakte de verzekeraar bekend dat het een totaaldividend van 1,03 euro per aandeel uitkeert. Dat is precies evenveel als een jaar eerder. Op een koers van 16,50 euro geeft dit een royaal rendement van 6,25 procent.

Dit dividendrendement ligt welgeteld 5,75 procent hoger dan op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar (ongeveer 0,4 procent).

Rendement dat boven de risicovrije rente ligt, kent altijd een risico. Kan Delta Lloyd in de toekomst royaal dividend blijven uitkeren? Vier punten van zorg uit het vierde kwartaalbericht.

1. Zwakke balans
Verzekeraars gaan door een moeilijke periode met de lage rente en klanten die steeds kritischer kijken naar financiële producten. Alleen verzekeraars met een sterke balans kunnen in dit moeilijke klimaat beleggers blijven verwennen met dividenden.

Bij Delta Lloyd baart de balans enige zorgen. De wettelijke financiële buffer daalde met 1 procentpunt tot 183 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

Die fractionele daling lijkt te overzien, maar een voetnoot in het kwartaalbericht vertelt een ander verhaal: “zonder het positieve effect van de recente verkoop van Delta Lloyd Bank België zou de solvabiliteit 173 procent bedragen”.

Ten opzichte van het derde kwartaal toen de solvabiliteit nog 196 procent bedroeg, is de bufferratio dus met 23 procentpunten in elkaar geklapt. De verslechtering van de solvabiliteit hangt onder andere samen met een forse herwaardering van de hypotheekportefeuille en een toename van de verplichtingen als gevolg van de steeds lagere rentes.

Het geeft te denken dat Delta Lloyd zelf bij de derde kwartaalcijfers nog aangaf dat de solvabiliteitsratio aan het eind van het jaar hoger zou zijn dan 200 procent.

2. Nieuwe regels zijn black box
De onvoorziene daling van de solvabiliteit heeft iets beangstigends. Kleine veranderingen in aannames rondom levensverwachtingen, de rente of de waardering van activa kunnen door een flinke hefboom in de balans pijnlijk doorwerken in de buffers.

In dit licht is de invoering van nieuwe regels voor het berekenen van solvabiliteit (solvency 2), die begin volgend jaar gaan gelden, een punt van aandacht.

In het kwartaalbericht geeft Delta Lloyd aan dat het de organisatie al gedeeltelijk heeft aangepast aan de nieuwe risicoregels. De verzekeraar kiest er net als voor om eigen modellen te gebruiken om de solvabiliteit te berekenen. Op dit moment buigt toezichthouder DNB zich over deze modellen en beoordeelt de centrale bank of alle aannames correct zijn.

Delta Lloyd geeft aan dat een andere toezichthouder, de Europese pensioenverzekeringsautoriteiten (EIOPA), in de laatste maanden verschillende malen de waarderingsregels heeft aangepast.

In het kwartaalbericht staat dat er “nog steeds grote onzekerheden in verschillende deelgebieden van de methodologie” zitten (vertaling uit het Engels, redactie). Vooral hoe moet worden omgegaan met de bewegelijkheid van koersen en kredietrisico is nog onduidelijk.

De impact van nieuwe bufferregels is lastig in te schatten voor beleggers, maar zeker een risico voor de balans van Delta Lloyd (en de houdbaarheid van het dividend).

3. Teruglopende inkomsten
De pijn in de balans komt niet uit de lucht vallen. De lage rente werkt allesverwoestend voor het verdienmodel van een verzekeraar omdat premies uit levens- en schadeverzekeringen nauwelijks rendabel kunnen worden belegd. Daarbij hebben veel Nederlanders geen trek meer om dure verzekeringspolissen af te sluiten, met name in het leven-segment.

Het lastige klimaat is terug te zien in de jaarcijfers. Het bruto premie-inkomen kwam met 3,946 miljoen euro 16 procent lager uit dan in 2013. Het operationele resultaat bedroeg over het afgelopen jaar 377 miljoen euro. Dat was 12 procent minder dan een jaar eerder.

Voor 2015 ligt volgens CEO Hans van der Noordaa de focus op het klantbelang, prudent kapitaalbeheer en verbetering van de efficiency. In het laatste, zeg maar gewoon kosten besparen, is Delta Lloyd kampioen aan het worden.

Vorig jaar wist de verzekeraar de kosten met 8 procent te verlagen tot 714 miljoen euro. Dat is veel meer dan het doel van een totaal aan 750 miljoen euro kosten. De doelstellingen voor dit jaar zijn verder naar beneden geschroefd: eind 2015 moet de kostenbasis 620 miljoen euro bedragen.

4. Cashdividend onaantrekkelijk
Uit het dividendbeleid van Delta Lloyd blijkt dat de verzekeraar de winst het liefst in eigen kas houdt. Als beleggers kiezen om het stock- in plaats van cashdividend te ontvangen, ligt de uitkering 2 procent hoger.

Hoewel deze bonus lager is dan in voorgaande jaren (4 procent) lijkt het bedrijf te hopen dat zo min mogelijk cash de onderneming verlaat.

Hoe denkt het analistengilde over de houdbaarheid van het dividend? Het is opvallend dat alle 17 analisten die het aandeel Delta Lloyd volgen ervan uitgaan dat zowel het dividend over dit als volgend jaar 1,03 euro zal blijven.

Beleggers voelen wel enige onzekerheid: het aandeel noteert rond het middaguur op 16,50 euro, ongeveer 5 procent lager dan de slotkoers van gisteren.



Gerelateerde artikelen