VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koers Neways stijgt in een maand met ruim dertig procent

Na een matig verlopen 2014 is electronicabedrijf Neways optimistisch over 2015. Beleggers delen die visie gezien de koersstijging van ruim 30 procent in een maand tijd.

Neways uit het Branbantse Son vaart als kleine speler dubbel en dwars mee op de golven van de wereldwijde EMS-markt (Electronic Manufacturing Services).

Vorig jaar nam Neways de Duitse branchegenoot Bus over, waarmee het in één klap 40 procent omzet en 70 procent bedrijfsresultaat (ebit) bijkocht. Een mega-overname die Neways in de Europese top-5 EMS-spelers heeft gebracht.

Het is vooral door deze overname dat Neways spreekt over een transformatie en een nieuw fundament waarop dit jaar verder gebouwd wordt. Een solidere basis om de grote bewegingen in de eindvraag beter het hoofd te bieden.

Beleggers, de laatste jaren veelvuldig teleurgesteld in de prestaties van het bedrijf, vinden hierin nieuwe moed. In de afgelopen maand is het aandeel een derde opgelopen.

Jaarcijfers mager

Vooral door de bijdrage van Bus, geconsolideerd per 11 juli 2014, oogt de prestatie van Neways over 2014 solide.
De omzet steeg van 265 miljoen euro naar 309 miljoen euro. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening ging omhoog van 4,7 miljoen euro naar 5,3 miljoen euro.

Gegeven de enorme bijdrage van deze overname, Bus voegde vorig jaar 60 miljoen euro omzet toe, is de autonome ontwikkeling echter bijzonder zwak.

Na een nog beperkte autonome groei van 1,7 procent over de eerste jaarhelft werd gevolgd door een krimp van liefst 15 procent in het derde kwartaal en een krimp van circa 13,5 procent over het vierde kwartaal.

Over geheel het jaar rolt er een autonome krimp van 6,4 procent uit, vooral als gevolg van een sterke vraagdaling sinds de zomer uit de hoek van de halfgeleider- en medische sector.

Vooral de terugval in de halfgeleiderssector verbaast. Neways heeft is spelers als ASML, ASMI en Fei grote klanten die toch goede resultaten overhandigen.

Daar staat een sterke prestatie in de automotive sector tegenover. De Duitse automerken floreren dan ook als nooit tevoren en vooral Bus heeft hierin een sterke positie.

Positieve blik
Hoewel de marktomstandigheden voor Neways het afgelopen jaar moeilijk waren, kijkt het met enig vertrouwen naar het huidige boekjaar en de verdere toekomst. Herstel van het orderboek in het vierde kwartaal speelt hierin zeker een rol.

De EMS-markt laat zich echter over een wat langere periode lastig voorspellen en de concurrentie is moordend.
Neways stelt evenwel dat de lange termijn vooruitzichten gunstig voor specialistische bedrijven die zich kunnen onderscheiden op kwaliteit, flexibiliteit en toegevoegde waarde.

De Brabanders rekenen zichzelf daartoe. Met een sterke financiële positie en geografische aanwezigheid is Neways in staat grote machinebouwers als ‘partner' te volgen naar regio's als Oost-Europa en Azië waar het aanwezigheid heeft.

De overname van Bus heeft ook voor een beter spreiding over verschillende eindmarkten gezorgd en uiteraard de positie in de belangrijke Duitse markt fors versterkt. Integratie van Bus zal dit jaar nog de nodige tijd kosten.

Dat dient zoals gezegd voor een meer stabielere omzet- en winstontwikkeling te gaan zorgen, iets waar beleggers reikhalzend naar uitkijken. De dividendverhoging van 6 cent naar een kwartje per aandeel is een goed begin.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen