VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De meeste in Amsterdam genoteerde vastgoedfondsen hebben een update gegeven over het eerste kwartaal van het jaar. De eerste conclusies over de stand van zaken in de vastgoedsector op een rij.

Verschillende in Amsterdam genoteerde vastgoedfondsen richten zich vooral op winkelcentra. Europabreed is het economisch herstel duidelijk zichtbaar in de consumentenbestedingen. 

De Europese speler Eurocommercial Properties (ECP) zag de omzet in zijn winkelcentra op jaarbasis met 3,9 procent toenemen. Bij Unibail-Rodamco was dit percentage 3,4 procent.

Nederland nog moeilijk

Volgens Wereldhave blijft thuismarkt Nederland nog achter. Het bedrijf wijst onder meer op de problemen bij V&D en sterke concurrentie in de modebranche. 

Nieuwe Steen (NSI) schetst hetzelfde beeld en wijst op enkele recente faillissementen van grote ketens.

Tekenen van herstel

Bij NSI is ook herstel van de kantorenmarkt te zien. NSI verhuurde bijna twee keer zoveel vierkante meter kantoorruimte als een jaar eerder. Ruim een vijfde van de beschikbare kantoorruimte werd verhuurd. 


Volgens NSI lag de verhouding tussen verhuur en te huur staande kantoorruimte marktbreed op 17 procent. 

Wereldhave, dat ook nog een half miljard aan kantoren heeft, meldde een stabiele bezetting van deze panden.

Financiering goedkoop en beschikbaar

Vastgoedbedrijven gebruiken bijna allemaal het huidige renteklimaat om hun financieringskosten te verlagen en de looptijden te verlengen. 


Unibail heeft afgelopen tijd verschillende nieuwe obligaties uitgegeven waar veel vraag naar was. Een obligatie met een coupon van 1 procent en een looptijd van tien jaar was meerdere keren overschreven. 

ECP leende voor tien jaar tegen 2,1 procent rente.

Lage rentelasten
Dit leidt tot dalende rentelasten. ECP betaalde over de afgelopen negen maanden 13,7 procent minder rente dan een jaar eerder. 

NSI verlaagde de rentelasten met een herfinanciering. Deze komen hierdoor volgend jaar uit op 4 procent, tegen 4,6 procent in 2014. De gemiddelde looptijd van de leningen van NSI verdubbelt tegelijkertijd.

Hogere waardes
Volgens ECP is het aanvangsrendement op winkelcentra in voorsteden inmiddels gezakt onder de 5 procent. In hoofdsteden ligt het rendement zelfs onder 5 procent. 

Meer over Eurocommercial Properties
Rendement en prijs bewegen tegengesteld: hoe lager het rendement, hoe hoger de prijs.
Gerelateerde artikelen