VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 mei 2015

Imtech raakte onder topman Van de Aast niet uit schandaalsfeer

Imtech raakte onder topman Van de Aast niet uit schandaalsfeer
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De hoogste post bij Imtech moest de kroon op de carrière van Gerard van de Aast worden. Het werden ruim twee tropenjaren vol financiële rampspoed waarin Imtech niet uit de schandaalsfeer wist te raken.

Het installatiebedrijf maakte gelijktijdig met de eerste kwartaalcijfers voorbeurs bekend dat zowel topman Gerard van de Aast als zijn financiële adjudant Hans Turkesteen zullen vertrekken. 

De 58-jarige Van de Aast vertrekt per 1 januari en krijgt vervolgens een zitje in de raad van commissarissen. Turkesteen gaat drie maanden later, nadat Imtech de jaarcijfers over 2015 heeft afgerond. 

"Volgende fase" 
President-commissaris Kees van Lede zei in een reactie "de beslissing van Gerard en Hans te respecteren". 

Hij spreekt in het persbericht van een "management transitie naar de volgens fase van de ontwikkeling van Imtech". 

Paul van Gelder, in september 2013 door Imtech weggehaald bij Gasunie en inmiddels verantwoordelijk voor Scandinavië en activiteiten op het gebied van infrastructuur, verkeer en maritiem, neemt de positie van Van de Aast over.

Uitzonderlijk 
Dat op eenzelfde moment zowel het vertrek van de bestuursvoorzitter als zijn financiële rechterhand wereldkundig wordt gemaakt, is uitzonderlijk. 

In eerdere gevallen bleek dat een illustratie van paniek binnen een organisatie. Bij Imtech zijn daar vooralsnog geen aanwijzigingen toe. Het bedrijf zelf geeft geen reden voor het plotselinge opstappen van het bestuursduo in het communiqué. 

Veranderende dynamiek 
Voor Van de Aast zal zijn Imtech-tijd anders zijn geworden dan voorgesteld. 

Toen hij in oktober 2012 zijn handtekening zette onder een vierjarig contract dacht hij getekend te hebben bij een stabiele en groeiende technische dienstverlener. 

Van de Aast zei destijds tegen beleggers ‘het oprecht eervol en interessant te vinden dat hij was benaderd en dat hij vervolgens een weloverwogen beslissing heeft genomen'. 

Imtech stond bekend als beursicoon en exponent van het Nederlandse bedrijfsleven met vooraanstaande posities in de Benelux, Duitsland en Scandinavië. 

Maar vanaf november 2012 veranderde de dynamiek rond Imtech. 

Een ABN Amro-analist maakte in een rapport gewag van problemen met het werkkapitaal. Het innen van rekeningen verliep stroever dan voorheen en tegelijkertijd rekte Imtech de eigen betaaltermijnen op om de druk op het kasgeld wat te verlichten. 

Ook hadden hedgefondsen het op dat moment al gemund op het bedrijf. Zij speculeerden destijds al op een koersdaling van het bedrijf dat toen al ruim dertien jaar geleid werd door René van der Bruggen. 

Crisismanager 
Nog voordat Van de Aast in april 2013 aan zijn eerste werkdag zou beginnen, bleek Imtech in problemen te verkeren. 

De technische dienstverlener ontdekte begin februari een grote zwendel bij een Pools pretpark, moest de jaarcijfers uitstellen en afboekingen incasseren. 

Niet het zoeken van nieuwe groeipolen, maar het overeind houden van het nooddruftige installatiebedrijf werd plots het werk van de van bouwer Volker Wessels afkomstige nieuwe topman. 

Behalve in Polen kwam even later ook een jarenlange fraude in Duitsland aan het licht. Bij de op dat moment grootste en meest winstgevende divisie werden de resultaten al jaren kunstmatig opgepompt. Imtech moest honderden miljoenen afboeken en zag de beurskoers halveren. 

Schandaalsfeer
Imtech raakte tijdens zijn periode maar niet uit de schandaalsfeer.

Aandeelhouders injecteerden in de zomer van 2013 500 miljoen euro aan kapitaal via een aandelenuitgifte om het bedrijf te redden. 

Afgelopen oktober moesten beleggers opnieuw 600 miljoen euro bijstorten in wat de meest chaotische aandelenemissie van Nederland werd. 

Die wijdvertakte zwendel kon gebeuren doordat de controle vanuit het Goudse hoofdkantoor van Imtech tekortschoot, zo bleek later uit een forensisch onderzoek dat Van de aast instelde na de ontdekking van de Poolse misstanden. 

Later volgden ook nog klokkenluidersmeldingen over mogelijke overtredingen van mededingingsregels in de periode van 2008 tot en met 2010 bij de aanbesteding van twee energiecentrales in Groningen en Noord-Duitsland. 

GELD VERDIENEN 
-Beoogd topman Van Gelder moet nu laten zien dat de ingeslagen weg naar betere resultaten zijn vruchten gaat afwerpen. 

-Imtech moet weer geld gaan verdienen met technische diensten bij de bouw van kantoren, fabrieken, tunnels of onderzeeërs. 

-De eerste kwartaalcijfers zijn in dat opzicht nog niet overtuigend. Imtech zag de brutomarge tot teleurstelling van Van de Aast dalen. De operationele winst (ebitda) bleef met elf miljoen euro negatief onveranderd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

-Een gebrekkig projectmanagement helpt Imtech niet. Zowel in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa kampte het bedrijf met verliezen op enkele (grote) projecten en een zwakke projectuitvoering. 
 
Gerelateerde artikelen

Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
12-10-2017

Kwalificerende Imtech-aandeelhouders kunnen de komende dagen een compensati…

Lees verder

imtech schikking compensatie
VEB: grotere rol accountant bij signaleren fraude
VEB: grotere rol accountant bij signaleren fraude
20-09-2017

Omdat beleggers bij hun beleggingsbeslissingen afgaan op de door de account…

Lees verder

fraude accountant
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

imtech VEB faillissement
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
22-07-2016

Deelnemers aan de Imtech-schikking hebben nog tot 31 juli 2016 de mogelijkh…

Lees verder

imtech compensatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}