VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 mei 2015

Sterkere balans Delta Lloyd gewaardeerd door beleggers

Sterkere balans Delta Lloyd gewaardeerd door beleggers
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De koers van Delta Lloyd veert met een procent of drie op vanwege een stevige stijging van de solvabiliteitsratio. Het cijfer valt analisten echter wat tegen.

Bankverzekeraar Delta Lloyd wordt door de financiële wereld met name afgerekend op de ontwikkeling van de balansverhoudingen. 

Dat heeft vooral te maken met het nog altijd ruimhartige dividendbeleid dat wordt gevoerd. Een sterkere balans zou bovendien weer uitzicht geven op een cashdividend. Cijfers Delta Lloyd
De nu overhandigde wettelijke solvabiliteitsratio van 208 procent (was 183 procent eind 2014) oogt solide, maar is vooral sterk verbeterd door een aandelenemissie en de verkoop van bedrijfsonderdelen. 

Onderliggend valt er nog wel het een en ander aan te merken op de ontwikkelingen bij het Amsterdamse bedrijf, terwijl ook toezichthouder De Nederlandsche Bank kritischer wordt. 

Solvabiliteit
De verbetering van de wettelijke (IGD) solvabiliteitsratio met 25 basispunten kan voor 10 basispunten worden toegeschreven aan de verkoop van Delta Lloyd Bank België en voor 1 basispunt aan de verkoop van Delta Lloyd Deutschland. 

Beide transacties wachten overigens nog op volledige goedkeuring en zullen naar verwachting respectievelijk in het tweede kwartaal en in de tweede jaarhelft worden afgerond. 

Voorts zijn de balansverhoudingen natuurlijk opgekrikt met de kapitaalversterking van 10 procent afgelopen maart, waarmee 339 miljoen euro werd opgehaald en hielpen de financiële markten (vooral koerswinst op obligaties) een handje. 

Analisten hadden zoals gezegd hoger ingezet. De tegenvaller zit vooral in een neerwaarts aangepaste verwachtingen in het asset managementbedrijf, met name wat betreft de ontvangst van management fees. 

Dit snoept liefst 7 basispunten van de solvabiliteitsratio af en mogelijk dat DNB hier al een rol in speelt. 
Wel tevreden is de markt over de solvabiliteit bij het verzekeringsbedrijf van Delta Lloyd, dat met 36 basispunten omhoog ging tot 249 procent. 

Delta Lloyd staat er daarmee sterker voor dan de 235 procent van Aegon , terwijl het wat dichter de ratio van 296 procent van Nationale Nederlanden nadert. 

Met het doorsnijden van de solvabiliteitsgrens van 200 procent voor Delta Lloyd als geheel voldoet het concern in ieder geval aan zijn eigen doelstelling. 

Minder gunstig is het van 10 tot 6 procent gedaalde interne rendement in het levenbedrijf en een van 3 naar 1 procent gedaalde winstmarge op nieuw verkocht polissen. 

Kwesties DNB
De grote aandacht van de verzekeringswereld voor de solvabiliteit heeft vooral van doen met de strengere regelgeving die op de sector afkomt. 

Deze zogeheten Solvency 2 regels, welke nog niet volledig zijn uitgekristalliseerd, vragen om hogere kapitaalbuffers om de toekomstige verplichtingen te garanderen. 

Delta Lloyd heeft onlangs zijn interne model bij De Nederlandsche Bank (DNB) ingediend. Een rapport van 10.000 pagina's. Hier zou een solvabiliteit van 170 procent uitrollen, aan de bovenkant van de 140-180 procent grens die Delta Lloyd zelf hanteert en ruim boven de 140 procent die de onderneming als ondergrens ziet om dividend uit te keren. 

De kans lijkt klein dat DNB erg toeschietelijk is. Vorige maand waarschuwde de toezichthouder nog dat de balansverhoudingen van verzekeraars er een stuk minder gunstig voorstaan als gerekend wordt met de huidige zeer lage marktrente in plaats van de nu nog door de DNB opgelegde ‘ultimate forward rate' van meer dan 4 procent.

DNB brengt deze risico's nadrukkelijk in verband met de winstuitkering en ziet graag dat de sector minder scheutig is met dividendbetalingen. 

Bij een tekortschietende solvabiliteit zou DNB verzekeraars tevenskunnen verplichten minder risicovol te beleggen. Bij deze lage marktrente is dat zeer onaantrekkelijk.

Verder loopt er nog een dispuut tussen Delta Lloyd en DNB inzake het voortijdig afdekken van renterisico in aanloop naar een wijziging in de rekenrente. DNB legde Delta Lloyd een boete op en eiste vertrek van de CFO. 

Delta Lloyd wil momenteel niet vooruitlopen op de juridische uitkomt hiervan en verwacht de markt deze zomer nadere mededelingen te kunnen doen. Het concern benadrukt een goede relatie met de toezichthouder te onderhouden.


Gerelateerde artikelen

Afspraken over kapitaaleisen verlagen onzekerheid over banken
Afspraken over kapitaaleisen verlagen onzekerheid over banken
08-12-2017

Nieuwe kapitaaleisen hangen al lange tijd als een donkere wolk boven de Ned…

Lees verder

DNB banken kapitaal
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
30-11-2017

Toen NN Group naar de beurs kwam was de boodschap aan beleggers dat het waa…

Lees verder

delta lloyd overname NN Group
Toezichthouder moet over individuele instellingen kunnen publiceren
Toezichthouder moet over individuele instellingen kunnen publiceren
16-10-2017

VEB vindt het zeer teleurstellend dat het voor toezichthouders AFM en DNB t…

Lees verder

DNB VEB AFM
Sterk eerste kwartaal ABN Amro wordt niet beloond
Sterk eerste kwartaal ABN Amro wordt niet beloond
18-05-2017

Extreem lage voorzieningen voor kredietverliezen, stabiele rente-inkomsten,…

Lees verder

DNB ECB

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}